Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ και SSM βάζουν veto στην λύση των cocos για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών – Μονόδρομος οι ΑΜΚ στις τράπεζες

ΕΚΤ και SSM βάζουν veto στην λύση των cocos για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών – Μονόδρομος οι ΑΜΚ στις τράπεζες
Η ΕΚΤ αποδέχεται την κάθε εθνική νομοθεσία όταν είναι εναρμονισμένη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ως εκ τούτου έχει αποδεχθεί την τόσο υψηλή συμμετοχή του DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά κεφάλαια.
Η ΕΚΤ και ο SSM τα δύο βασικά εποπτικά όργανα των ελληνικών τραπεζών έχουν ταχθεί κατά της εναλλακτικής λύσης των Cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές και ζητούν καθαρές λύσεις δηλαδή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή που μίλησε στο bankingnews ανέφερε τα εξής «σε μια περίοδο όπου διεξάγονται τα stress tests και το αποτέλεσμα ακόμη παραμένει ανοικτό, οι εποπτικές αρχές θα ζητήσουν από τις τράπεζες εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες να τις καλύψουν μόνο με αυξήσεις κεφαλαίου και όχι με υβριδικές λύσεις όπως τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές».
Η ΕΚΤ αποδέχεται την κάθε εθνική νομοθεσία όταν είναι εναρμονισμένη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ως εκ τούτου έχει αποδεχθεί την τόσο υψηλή συμμετοχή του DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά κεφάλαια.
Για την ιστορία με όρους tangible book τα κεφάλαια των τραπεζών ανέρχονται σε 29 δισεκ. εκ των οποίων τα 19,8 δισεκ. είναι DTA αναβαλλόμενη φορολογία ή 68% των κεφαλαίων.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν την υψηλότερη σχέση κεφαλαίων προς αναβαλλόμενη φορολογία.
Η ΕΚΤ δεν αμφισβητεί την αναβαλλόμενη φορολογία άπαξ και αποτελεί εθνικό νόμο ωστόσο αναγνωρίζει ότι το DTA είναι το πιο αδύναμο κεφάλαιο και κατατάσσεται τελευταίο με όρους ποιότητας.
Το γεγονός ότι η αναβαλλόμενη φορολογία έχει γίνει αποδεκτή και οι τράπεζες έχουν κάνει χρήση των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων με την Πειραιώς να διαθέτει 2 δισεκ. – η Εθνική τα αποπλήρωσε έγκαιρα – η ΕΚΤ ζητάει πλέον από τις τράπεζες καθαρές αυξήσεις κεφαλαίου.
Πολλές φορές έχει αναλυθεί γιατί το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου.

Γιατί είναι απαραίτητες οι αυξήσεις κεφαλαίου;
 
Οι ελληνικές τράπεζες κατανοούν ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου.
Για ποιους λόγους όμως πρέπει να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου;

1)Οι τράπεζες όπως απέδειξε το IFRs 9 σε παρούσες αξίες ήταν ζημία 5,25 δισεκ. εμφανίσθηκαν με ασθενικά κεφάλαια.
Δεν μπορεί τα κεφάλαια των τραπεζών να έχουν μειωθεί λογιστικά κατά 5,2 δισεκ. και το DTA δηλαδή η αναβαλλόμενη φορολογία να βρίσκεται στα 19,8 δισεκ.
Δεν μπορεί να κρυβόμαστε από το πρόβλημα.
Μπορεί η ΕΚΤ να το αναγνωρίζει ως κεφάλαιο αλλά τι είναι αυτό το κεφάλαιο της αναβαλλόμενης φορολογίας είναι λογιστικό κεφάλαιο που προσομοιάζει με…αέρα κοπανιστό.
Άρα οι τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Δεν μπορεί η σχέση κεφαλαίων προς DTA να φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ πολλαπλάσια άλλων τραπεζών στην Ευρώπη.

2)Οι τράπεζες πουλάνε προβληματικά δάνεια με τα προβληματικά ανοίγματα να φθάνουν τα 95 δισεκ.
Όμως αν αναλύσουμε τι πουλάνε οι τράπεζες βλέπουμε ότι ρευστοποιούν προβληματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σε τιμές στο 1% ή 2% ή 3% της ονομαστικής αξίας.
Η Πειραιώς θα πουλήσει με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα 1,6 δισεκ. NPLs με 18% με 20% της ονομαστικής αξίας 320 εκατ.
Οι τράπεζες θα φθάσουν στο 2019 και τότε θα διαπιστωθεί ότι θα πρέπει να επανασχεδιαστούν οι στοχοθεσίες για την μείωση των NPEs από τα 64 δισεκ. που θα βρίσκονται στο τέλος του 2019 στα 20 δισεκ. από το διάστημα 2020 με 2022.
Με τι προβλέψεις θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί και με τι εξασφαλίσεις;

3)Το IFRs 9 μπορεί να είναι μια λογιστική απεικόνιση ενός προβλήματος αποτίμησης προβληματικών δανείων, ωστόσο τα 5,25 δισεκ. με την εμφάνιση τους παρ΄ ότι πλήρως αναμενόμενα, έδειξαν τις αδυναμίες των τραπεζών.
Η λογική λέει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υλοποιήσουν ΑΜΚ μόνο και μόνο για να καλύψουν την ζημία των IFRs 9 των 5,25 δισεκ.
Με βάση το SREP για το 2018 που αποτελεί μια αυστηρή ερμηνεία της κεφαλαιακής επάρκειας ορίζεται ως 9,375% για το core tier 1 και 12,875% για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για ορισμένες τράπεζες.
Μετά τα stress tests όσες τράπεζες βρεθούν κοντά σε αυτά τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

4)Οι ελληνικές τράπεζες το 2019 πρέπει να παρουσιάσουν μετά από 9 χρόνια φθοράς και παρακμής ένα πλάνο αναστροφής της συνεχούς συρρίκνωσης των ισολογισμών και αύξησης στοχευμένα των δανείων.
Αύξηση των ισολογισμών των τραπεζών χωρίς κεφάλαια δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό είναι απόλυτο.

5)Για να μπορέσουν οι τράπεζες να δημιουργήσουν δυναμική ανάκτησης καταθέσεων θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι οι πολλές μαύρες σκιές στους ισολογισμούς τους θα έχουν φωτιστεί.

6)Υπάρχει μια μοιρολατρική φοβία για τις αυξήσεις κεφαλαίου και τους μετόχους που δεν θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Έχουν ήδη συμμετάσχει 3 φορές και αποκλείεται να συμμετάσχουν σε 4η ενίσχυση κεφαλαίων.
Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά.
Οι 3 προηγούμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών ήταν ανακεφαλαιοποιήσεις δηλαδή είχαν κεφαλαιακές ζημίες τέτοιας κλίμακας που ετίθεντο πάντα σε αμφισβήτηση η φερεγγυότητας τους.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου του παρελθόντος ήταν αναγκαίες για την επιβίωση τους ειδάλλως resolution δηλαδή εξυγίανση good και bad bank.
Η 4η φάση των αυξήσεων κεφαλαίου του 2019 θα έχει μια ουσιώδη διαφορά με το παρελθόν.
Οι τράπεζες δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν αλλά μέσω των αυξήσεων θα προσθέσουν κεφάλαια αυξάνοντας το capital buffer που το 2018 λόγω των IFRs 9, του ΤΑR της ανασκόπησης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και του stress tests θα έχει μηδενιστεί σε όλες τις τράπεζες.
Η μοιρολατρική φοβία για τις αυξήσεις κεφαλαίου είναι λάθος.

7)Ορισμένοι θα θέσουν θέμα συλλογικής λύσης μέσω μιας μεγάλης bad bank αλλά η λύση αυτή έχει δύο κινδύνους
Α)Πάλι θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ από τις τράπεζες
Β)Εγείρονται σοβαρά θέματα διαφάνειας καθώς ήδη λέγονται και ακούγονται πολλά για τον ισολογισμό της bad bank των τραπεζών που έσπασαν σε κακές τράπεζες (Αγροτική, ΤΤ κ.α.)

8)Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι μετοχές των τραπεζών χρειάζονται ένα καθαρό σήμα εκκίνησης.
Εάν η ΕΚΤ εμφανιστεί στο stress tests με την παραδοχή όλα καλά, με τις ελληνικές τράπεζες ουδείς δεν θα πιστέψει τα αποτελέσματα.
Η αξιοπιστία τους θα χαθεί μετά από μερικές ημέρες όπου όλοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία το ελληνικό banking.
Το καθαρό σήμα εκκίνησης στους διεθνείς επενδυτές, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και έτοιμες να γυρίσουν σελίδα μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης