Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρή καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο - Επαφές Τσίπρα με Merkel, Macron, Tusk, May

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρή καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο - Επαφές Τσίπρα με Merkel, Macron, Tusk, May
Διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο επίκεντρο
(upd) Στην αυστηρή καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο θα προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες,  για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που συντάχθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει αυστηρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης, σε μια αναφορά στις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Λευκωσία γύρω από τις γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου και στην κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία.
Όπως είχε μεταδώσει εξάλλου το πρακτορείο Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλυνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Τσίπρας: Να είμαστε ευθείς προς την Άγκυρα χωρίς να κλείσουμε τις πόρτες του διαλόγου

Με την τουρκική προκλητικότητα ψηλά στην ατζέντα του προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κι αυτό είναι εμφανές από τη δήλωση που έκανε προσερχόμενος.
«Θα πρέπει να στηριχθούν όλα τα κράτη - μέλη απέναντι σε καταστρατηγήσεις τρίτων χωρών» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε.
«Πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να είναι η Ευρώπη ισχυρός περιφερειακός παίκτης και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε καταστρατηγήσεις τρίτων χωρών.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε «νομίζω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη.
Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη, έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα, μια έγκυρη τραπεζική ένωση», ενώ πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε πολύ σκεπτικιστές ως προς τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή».
Παράλληλα έθεσε το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ζητώντας τη στήριξη και της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών στο ζήτημα.
Και τόνισε επίσης ότι πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίζει την υπόθεση στο Σαλισμπερι, με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. Αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr.,
να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για την επιθετική και προκλητική της συμπεριφορά τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ θα καλέσει την ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα 22/3 το μεσημέρι.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως με την Angela Merkel και τον Emmanuel Macron, θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα ζητήσει να υπάρξει μια ηχηρή απάντηση.
Ο κ.Τσίπρας στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών θα αναφερθεί και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις στην Άγκυρα για την άμεση επιστροφή τους.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ενώ στο μέτωπο της οικονομίας, το ενδιαφέρον εστιάζει στη συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική πλευρά θα τονίσει την ανάγκη να προσδιοριστεί άμεσα το φορολογικό πλαίσιο αυτών των εταιρειών, καθώς όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν επίσης ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης - όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη- ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν, ακόμα, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.

Επαφές Τσίπρα με Tusk, Merkel, Macron, May

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής o κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May, με τους οποίους θα συζητήσει για την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ.Τσίπρας (στις 13:30) θα συμμετάσχει ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σημειώνεται πως στις 15:00 αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ στις 20.30 θα γίνει το Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης