Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σύντομα η προκήρυξη από τον ΑΔΜΗΕ των έργων της μικρής διασύνδεσης Κρήτης – Στα 330 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός τους

tags :
Σύντομα η προκήρυξη από τον ΑΔΜΗΕ των έργων της μικρής διασύνδεσης Κρήτης – Στα 330 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός τους
Επιδίωξη είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του έτους και να ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, το 2020
Θέμα λίγων ημερών είναι η προκήρυξη των έργων από τον ΑΔΜΗΕ για τη «μικρή διασύνδεση» και την πόντιση της διπλής υποβρύχιας γραμμής εναλλασσομένου ρεύματος, με την οποία μέσω της Πελοποννήσου μέρος των ενεργειακών αναγκών του νησιού θα αρχίσει να καλύπτεται από το διασυνδεδεμένο δίκτυο.
Έτσι, σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρείες, με σκοπό την υλοποίηση των απαραίτητων υποέργων.
Στην άμεση προκήρυξη των υποέργων αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε πως εντός των επόμενων λίγων ημερών θα δημοσιευθούν τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης.
Όσον αφορά τον ορίζοντα αποπεράτωσης του έργου, πρόσθεσε πως ο ΑΔΜΗΕ θα κάνει το παν για να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων θα αγγίξει τα 330 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος του Διαχειριστή είναι να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.
Έτσι, θα εξελιχθούν παράλληλα με την υλοποίηση της δεύτερης και της τρίτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων.  
Η υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς θα έχει μήκος 132 χιλιόμετρα, ενώ θα ξεκινά από τα Χανιά και θα καταλήγει στη χερσόνησο του Μαλέα.
Σε σχέση με την αρχική σχεδίαση του έργου, η παρούσα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε επιμέρους αλλαγές στο χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης στην Πελοπόννησο, όπως υπογειοποίηση περισσότερων χιλιομέτρων, ώστε να περιορίσει την οπτική όχληση για την οποία διαμαρτυρόταν η τοπική κοινωνία.

Μείωση κατά 150 εκατ. ευρώ των ΥΚΩ

Η έναρξη λειτουργίας της «μικρής διασύνδεσης» θα σημαίνει πως μέρος των φορτίων της Κρήτης θα καλύπτονται πλέον από το διασυνδεδεμένο σύστημα.
Κάτι που θα έχει ως συνέπεια να περιορισθεί κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως η επιβάρυνση της Κρήτης στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που από τις ΥΚΩ προορίζονται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
Ακόμη σημαντικότερο είναι πως θα λύσει το πρόβλημα επάρκειας που θα ανακύψει στην Κρήτη από τα τέλη του 2019, όταν θα λήξει η εξαίρεση των πετρελαϊκών σταθμών του νησιού από τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., για ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες σε αυτόνομα συστήματα.
Έκτοτε, λόγω των υψηλών ρύπων που εκπέμπουν, μερικοί από τους σταθμούς θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, ενώ οι υπόλοιποι να διακόψουν πλήρως τη λειτουργία τους.
Επομένως, αν δεν καλύψει το κενό η «μικρή διασύνδεση», τότε το νησί δεν θα μπορεί να καλύψει πλέον τις ενεργειακές του ανάγκες.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης