Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω Fed και δασμών Trump στην Κίνα - Στο -1,9% ο Dow, βουτιά 1,7% για DAX

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω Fed και δασμών Trump στην Κίνα - Στο -1,9% ο Dow, βουτιά 1,7% για DAX
Ισχυρή πτώση καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω φόβων για εμπορικό πόλεμο
(upd) Ισχυρές απώλειες καταγράφει σήμερα (22/3/2018) η Wall Street, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά και εν μέσω των έντονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, υπέγραψε σήμερα δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 1,9% στις 24.216 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 1,6% στις 2.669 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1,5% χαμηλότερα, στις 7.235 μονάδες.


Οι αμερικανικοί δείκτες «μάζεψαν» τις απώλειες μετά την επίσημη ανακοίνωση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών από τον Trump.
Ο Trump υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
O Trump ανέθεσε, παράλληλα, στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Everett Eissenstat.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η υπογραφή του εγγράφου έχει ως στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας, τη στιγμή που από την πλευρά της Κίνα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον πως δεν θα αφήσει την κίνηση αυτή αναπάντητη.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές παραμένουν υπό πίεση μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed να αυξήσει το εύρος επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50% - 1,75%, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Jerome Powel, που διαδέχθηκε την Janet Yellen.
Παράλληλα, η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε αιφνιδιαστική αύξηση την περασμένη εβδομάδα, αν και η αύξηση ήταν μικρή, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή αύξηση της απασχόλησης για τον Μάρτιο του 2018, που θα προσφέρει στήριξη στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000, στις 229.000, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαρτίου.
Οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει στις 210.000 την εβδομάδα έως τις 24 Φεβρουαρίου, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των αιτήσεων στις 225.000 για την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στον Nasdaq ασκεί και πάλι η μετοχή του Facebook, που υποχωρεί κατά 1,5%, πιέζοντας χαμηλότερα ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο.
Η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 8,5% τις τρεις προηγούμενες ημέρες.
Ο Mark Zuckerberg έσπασε χθες τη σιωπή του και παραδέχτηκε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε λάθη.
Σε συνέντευξή του στο «CNN», ο Zuckerberg δήλωσε ότι υπήρξε μια «μεγάλη ρήξης εμπιστοσύνης», εκφράζοντας τη λύπη του. 
To ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 2,3%, διαπραγματευόμενο στα 9,77 δολ.
Την ίδια ώρα, σημαντική άνοδο έως 26% κατέγραψε ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, ενώ αργότερα ενισχυόταν κατά 15% και
 διαμορφωνόταν στις 20,6 μονάδες.
Επισημαίνεται ότι ο «δείκτης φόβου» VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.


Παράλληλα, ισχυρή πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με το επιτόκιο του 10ετούς να υποχωρεί από τα υψηλά τριών εβδομάδων, καθώς οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο έστρεψαν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια. 
Έτσι, περί τις 17:45, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρούσε στο 2,83%, ενώ μόλις χθες είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Φεβρουαρίου 2018.


Το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,28%, ενώ του 30ετούς διαμορφώνεται στο 3,06%.

Ισχυρό sell-off στις ευρωαγορές 

Την ίδια ώρα, με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Fed, αλλά και εν μέσω των έντονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,55% χαμηλότερα, στις 369,15 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,70% στις 12.100,08 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε πτώση 1,23% στις 6.952,59 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,38% χαμηλότερα, στις 5.167,21 μονάδες.


Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης, που διολίσθησε σε χαμηλά άνω του ενός έτους τον Μάρτιο του 2018.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 55,3 μονάδες, έναντι των 57,1 μονάδων του προηγούμενου μήνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε σε Γαλλία και Γερμανία, με τους δείκτες να υποχωρούν σε χαμηλά επτά και οκτώ μηνών αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες κατέγραψαν την ασθενέστερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών.
Ειδικότερα, ο γερμανικός ΡΜΙ διολίσθησε σε χαμηλά 8 μηνών, και συγκεκριμένα στις 55,4 μονάδες, από 57,6 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2018.
«Αν και ο μέσος όρος του PMI για το πρώτο τρίμηνο του 2018 παραμένει σχετικά ισχυρός, η απώλεια της δυναμικής από την έναρξη του έτους ήταν αρκετά δραματική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες επηρέασε τη ζήτηση προς τα προϊόντα και της υπηρεσίες της Ευρωζώνης.
«Τα στοιχεία λοιπόν υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βρέθηκε στο αποκορύφωμά της κατά την αλλαγή του έτους, και ότι η περιοχή ετοιμάζεται για έναν βραδύτερο αλλά ισχυρό ρυθμό επέκτασης», καταλήγει ο Williamson.
Οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν ιδιαίτερες πιέσεις, κλείνοντας στο -2,15%, στον απόηχο του σκανδάλου παραβίασης προσωπικών δεδομένων, στο οποίο εμπλέκεται το Facebook.
Ο κλάδος δέχτηκε πιέσεις επίσης από ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα, με την United Internet να υποχωρεί περισσότερο από 9,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2017.
Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στοχεύει στο να εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αύριο.
Πάντως, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί από τους δασμούς, όπως φέρεται να δήλωσε ο αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer.
Εκτός από την ΕΕ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα αναμένεται επίσης να εξαιρεθούν προσωρινά από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (22/3) οι αγορές στην Ασία, μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της, χωρίς ωστόσο να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες για ταχύτερο ρυθμό αύξησης κατά το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 21.591,99 μονάδες, με τις μετοχές στον κλάδο της ενέργειας να δέχονται σημαντική ώθηση από την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOPSI ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 2.496, 02 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 5.937,20 μονάδες.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted κατέγραψε οριακή υποχώρηση κατά 0,05% στις 11.005,84 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της άσκησε πιέσεις στον δείκτη Shanghai Composite, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 3.263,48 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 31.071,05 μονάδες, καθώς η μετοχή της Tencent Holdings σημείωσε πτώση άνω του -4,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης