Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά άνω του ενός έτους υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάρτιο 2018 - Στις 55,3 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά άνω του ενός έτους υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάρτιο 2018 - Στις 55,3 μονάδες ο PMI
Η Γαλλία και η Γερμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη επιβράδυνση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης
Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών αυξήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα για τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (22/3) στοιχεία της Markit, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τα πολυετή υψηλά του Ιανουαρίου 2018.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,3 μονάδες, έναντι 57,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.
Η παραγωγή τόσο του μεταποιητικού κλάδου όσο και του κλάδου υπηρεσιών σημείωσε επιβράδυνση, με τους δείκτες να αυξάνονται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δεκατεσσάρων και πέντε μηνών αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες και στους δύο κλάδους κατέγραψαν τη μικρότερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ σημαντική επιβράδυνση σημειώθηκε και στη στελέχωση του ιδιωτικού τομέα.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε σε Γαλλία και Γερμανία, με τους δείκτες να υποχωρούν σε χαμηλά επτά και οκτώ μηνών αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες κατέγραψαν την ασθενέσθερη αύξση των τελευταίων πέντε μηνών.
Σε ότι αφορά τις προοπτικές των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε κοντά στα πολυετή υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους, υποχωρώντας ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2018.
«Αν και ο μέσος όρος του PMI για το πρώτο τρίμηνο του 2018 παραμένει σχετικά ισχυρός, η απώλεια της δυναμικής από την έναρξη του έτους ήταν αρκετά δραματική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες επηρέασε τη ζήτηση προς τα προϊόντα και της υπηρεσίες της Ευρωζώνης.
«Τα στοιχεία λοιπόν υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βρέθηκε στο αποκορύφωμά της κατά την αλλαγή του έτους, και ότι η περιοχή ετοιμάζεται για έναν βραδύτερο αλλά ισχυρό ρυθμό επέκτασης», καταλήγει ο Williamson.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης