Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: «Υπό κατασκευή»... οι ελληνικές τράπεζες - Ανησυχία για την ποιότητα των κεφαλαίων

tags :
BofA Merrill Lynch: «Υπό κατασκευή»... οι ελληνικές τράπεζες - Ανησυχία για την ποιότητα των κεφαλαίων
Η BofA αναμένει η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών να παραμείνει χαμηλή
Οι κίνδυνοι παραμένουν για τις ελληνικές τράπεζες επαναλαμβάνει η Bank of America Merrill Lynch, η οποία χαρακτηρίζει τον κλάδο "υπό κατασκευή" συστήνοντας προσοχή στους επενδυτές.
Ειδικότερα, στη σημερινή 10σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek Banks: Under construction, caution ahead" (Ελληνικές τράπεζες: Υπό κατασκευή, προσοχή ενόψει) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η BofA/ML επαναβεβαιώνει την άποψή της για τις ελληνικές τράπεζες μετά από διάφορα γεγονότα, μεταξύ των οποίων τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Eurobank, οι ανακοινώσεις για την επίδραση του IFRS9, η δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και τις συναντήσεις των στελεχών της BofA με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η BofA αναμένει η κερδοφορία να παραμείνει χαμηλή, καθώς αντιμετωπίζουν κεφαλαιακές καθαρές εισροές από τόκους και αυξημένο κόστος κινδύνου, στοιχεία που θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια.
Εντούτοις, το μέγεθος του κεφαλαιακού προβλήματος στις ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί χρόνος για να προσδιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να βλέπει σημαντικό κίνδυνο ανάγκης για αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο, ο χρονικός ορίζοντας αυτού του σημείου είναι ασαφής.
Στο εγγύς μέλλον, τα αποτελέσματα των Stress Test είναι αβέβαια και η δέσμη μέτρων της ΕΚ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να μην είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες.
Αλλά μπορεί να καθυστερήσει τον κίνδυνο μιας επικείμενης ανακεφαλαιοποίηση, εκτιμά η BofA.
Γι' αυτό το λόγο αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες με Underperform, ήτοι για αποδόσεις χαμηλότερες της αγοράς, με την τιμή στόχο της Alpha Bank να είναι στα 1,36 ευρώ, της Eurobank στα 0,65 ευρώ, της Εθνικής στα 0,25 ευρω και της Πειραιώς στα 3,26 ευρώ.



Η δέσμη μέτρων της ΕΚ μπορεί να βοηθήσει, αλλά η επίδραση θα είναι μικρή

Η δέσμη μέτρων της ΕΚ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιλάμβανε ένα σχέδιο για τον τρόπο δημιουργίας των εθνικών εταιρειώνδιαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (γνωστές ως "κακές τράπεζες"), καθώς και το πεδίο εφαρμογής για την εισαγωγή άλλων καθεστώτων όπου οι κρατικές εγγυήσεις επιτρέπουν την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρόμοια με τα GACS της Ιταλίας.
Στόχος αυτού του σχεδίου είναι να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs, καθώς οι ενέργειες μέσω αναδιαρθρώσεων, εξακολουθούν να κινούνται αργά.



Σε αυτό το πλαίσιο, μια AMC στην Ελλάδα θα είναι μικρή, ενώ θα επιτρέψει στις τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται για τη μείωση των προβληματικών δανείων.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η δημιουργία AMC, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανάγκη για τον σχηματισμό περαιτέρω προβλέψεων.
Ένα σχήμα στυλ GACS, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτο για αυτά τα χαρτοφυλάκια.
Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα των επισφαλών δανείων στις ελληνικές τράπεζες, αλλά μπορεί να καθυστερήσει τον κίνδυνο μιας ανακεφαλαιοποίησης.



Η αβεβαιότητα για τα stress test

Τα αποτελέσματα των stress test θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου.
Η BofA επισημαίνει ότι ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, αλλά οι παραδοχές φαίνεται να είναι λιγότερο επιθετικές αυτό το έτος.
Επίσης, πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια πολιτική βούληση ώστε οι ελληνικές τράπεζες να είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες κατά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης.
Έτσι, τα αποτελέσματα θα είναι ένα μείγμα έυκολα διαχειρίσιμο, αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα στις προσπάθειες μείωσης των προβληματικών δανείων, εάν προκύψουν στη βάση.

Η ποιότητα είναι το ζητούμενο

Η BofA πιστεύει ότι η ποιότητα του κεφαλαίου είναι χαμηλή στις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank να διαθέτει την ισχυρότερη.
Αυτό θεωρείται ανησυχητικό από την αγορά.
Ωστόσο, σε μερικές από τις συζητήσεις της με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν φαίνεται να αποτελεί άμεση ανησυχία.

Οι προσπάθειες είναι δαπανηρές

Οι μειώσεις NPEs το δ' 3μηνο του 2017 ήταν σημαντικά, αλλά και δαπανηρές.
Πριν την εφαρμογή του IFRS9, η κάλυψη της Alpha Abnk μειώθηκε από 48% το τρίτο τρίμηνο σε 45% το τέταρτο τρίμηνο και της Eurobank από
52% έως 50% κατά την ίδια περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, η BofA επικροτεί τη βελτίωση της κάλυψης μετά την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων, αλλά δεν βλέπει τα επίπεδα ως πολύ υψηλά (Alpha 50%, Eurobank 56%).
Οι εισροές NPE είναι σημαντικό μέγεθος, οι οποίες αν και θετικές, υποχώρησαν στο τέταρτο τρίμηνο.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης