Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Scholz προς ΕΕ: Οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστες

Μήνυμα Scholz προς ΕΕ: Οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστες
«Έχω πει παντού στην Ευρώπη ότι ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών, ανεξαρτήτως του σε ποιο κόμμα ανήκει» δήλωσε ο Olaf Scholz
Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
«Έχω πει παντού στην Ευρώπη ότι ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών, ανεξαρτήτως του σε ποιο κόμμα ανήκει.
Και το μήνυμα ελήφθη» επεσήμανε αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τονίζοντας ότι «οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστες.
Ο ίδιος τάχθηκε και πάλι υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο και χαρακτήρισε τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη «θαρραλέο μήνυμα νέας εκκίνησης», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλα όσα εισηγείται.
«Η Γερμανία έχει ένα κεντρικό εθνικό συμφέρον να λειτουργεί η Ευρώπη και αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μέλλον, να είναι σημαντική ώστε να μπορούμε να εκπροσωπούμε την δημοκρατία και την κοινωνική οικονομία στον κόσμο», δήλωσε ο Scholz κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να δράσουν άμεσα και να λάβουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφάλειας, κοινών εξωτερικών συνόρων και μετανάστευσης, αλλά και τραπεζικής δημοσιονομικής ένωσης.
«Είναι σωστό αυτό που έχει καταγραφεί στην προγραμματική συμφωνία, ότι θέλουμε να αναπτύξουμε τον ESM σε μια μορφή ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, στο πλαίσιο του δικαίου της Ένωσης και ότι θέλουμε και στο μέλλον να εγγυηθούμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες του προέδρου Macron, επειδή συνιστούν, όπως είπε, «ένα θαρραλέο μήνυμα μιας νέας εκκίνησης και όχι επειδή, ερμηνεύοντας και τον ίδιο, πρέπει να τα κάνουμε όλα έτσι όπως τα έχει καταγράψει, αλλά επειδή πρόκειται για την θαρραλέα αναγνώριση του γεγονότος ότι όλες οι απαραίτητες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν φέτος, του χρόνου και τον μεθεπόμενο χρόνο».
Δεν επιτρέπεται πλέον, συνέχισε, μόνο να συζητούμε για αυτές τις αποφάσεις, αλλά πρέπει και να τις λάβουμε.
«Και αυτό θα το καταφέρουμε μαζί με την Γαλλία διότι μόνο με αυτή την συνεργασία θα μπορούν να τεθούν οι βάσεις για να λειτουργήσουν», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αρχιτεκτονική η οποία θα είναι προετοιμασμένη για μελλοντικές κρίσεις, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι η Γερμανία θα είναι πάντα διαθέσιμη για την επίλυση όλων των προβλημάτων.
«Πρέπει να αισθανόμαστε όλοι συνυπεύθυνοι ώστε οι λύσεις που θα επιλέξουμε να είναι καλές στην Σουηδία και στην Φινλανδία και στην Ολλανδία, καλές και στην Νότια Ευρώπη, καλές για τις χώρες του ευρώ, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή του ακριβούς ύψους της συνεισφοράς της Γερμανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Αυτό έχει γίνει συνειδητά, διότι συμφωνούμε ότι αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί και με τους άλλους εταίρους (…) Υπάρχει και μια διαφορά σε σχέση με προηγούμενες καταστάσεις: η νέα κυβέρνηση σε αυτό το θέμα μπαίνει στην συζήτηση με σαφή θέση και ειλικρίνεια.
Δεν ξέρουμε ποια συγκεκριμένα αποτελέσματα θα έχει αυτή η συζήτηση και είναι σαφές ότι οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες και παντού στην Ευρώπη έχω πει ότι ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ανεξαρτήτως του σε ποιο κόμμα ανήκει.
Και το μήνυμα ελήφθη», τόνισε ο Scholz, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο θεωρεί λογικό ότι μετά το Brexit θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερα από ό,τι μέχρι σήμερα.
«Σκεφτόμαστε τα προβλήματα από ευρωπαϊκή σκοπιά, διότι αυτό είναι η προϋπόθεση για να λειτουργήσει η Ευρώπη καλά για τους πολλούς», υπογράμμισε και χαρακτήρισε θετική ακόμη και την κριτική του ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte, ενώ αναφέρθηκε σε προτάσεις από τις χώρες της νότιας Ευρώπης για θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης και ανεργίας των νεών.
«Είμαι σίγουρος ότι αν ο καθένας πρώτα σκεφτεί από την ευρωπαϊκή σκοπιά χωρίς να ξεχνάει ποιον εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις, τότε θα υπάρχουν συνολικά καλές λύσεις», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης