Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Federal Reserve κάνει ένα τεράστιο λάθος στη νομισματική της πολιτική

tags :
MarketWatch: Η Federal Reserve κάνει ένα τεράστιο λάθος στη νομισματική της πολιτική
Δεν υπάρχει πληθωρισμός, η επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι ελάχιστη, και υπάρχουν πολλοί λόγοι ώστε να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έκανε ένα μικρό λάθος αυξάνοντας ξανά τα επιτόκια την Τετάρτη (21/3), γεγονός που σκοπεύει να επαναλάβει ξανά και ξανά.
Όπως όλοι γνωρίζουν, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά +0,25% στο έυρος στόχου 1,5% έως 1,75%, με την ανακοίνωση της Fed να αναφέρει ότι η οικονομία επιταχύνεται και ότι επικρατεί ώθηση στον πληθωρισμό.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, και με δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον έτος και τρεις ακόμα το επόμενο, η Fed μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις αγορές ακινήτων, τους καταναλωτές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Απελευθερώνοντας τη μεσαία τάξη από τη στασιμότητα, η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, άρχισε να επιβάλλει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν εν μέσω της οικονομικής κρίσης του 2008, και στη συνέχεια τα διατήρησε εκεί για αρκετό διάστημα.
«Οι οικονομικές προοπτικές ενισχύθηκαν τους τεελυταίους μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, για να προσθέσει ότι «πολλοί παράγοντες υποστηρίζουν τις προοπτικές».
Πολλά έχουν προκύψει από το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε κατά τους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο τίποτα τίποτα από την ανάπτυξη του 2017 δεν ήταν αξιοσημείωτη, και υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι το 2018 θα είναι διαφορετικό.
Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018, η οικονομία πρόσθεσε 2,28 εκατ. θέσεις εργασίες, αριθμός μικρότερος από τις 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και τις 2,71 εκατ. θέσεις εργασίας το 2015.
Δεν υπάρχει επιτάχυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα αξιοσημείωτο λάθος για να το πράξει μία κεντρική τράπεζα, με το ποσοστό ανεργίας να είναι το μόνο που είναι χαμηλότερο, και συγκεκριμένα στο 4,1% έναντι 5,7% στις αρχές του 2015.
Το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη, η οποία αυξήθηκε κατά 2,3% το 2017, με την άνοδο να είναι μικρότερο από το 2014 ή το 2015, με την Fed να προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,7% κατά το τρέχον έτος.
Αλλά ακόμα και αν το 2,7% επιτευχθεί, δε θα είναι κάτι τρομακτικό, καθώς θα παραμένει γύρω από το εύρος των προηγούμενων ετών και κάτω από τα νούμερα του 2015.
Αυτή που επιβραδύνεται από το 2015 είναι η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος για τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης, και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, το οποίο η επίμονη αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να το επιδεινώσει.
Η Fed θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο χαμηλός πληθωρισμός της δίνει την ευκαιρία να πετύχει ένα ιστορικό επίτευγμα, να ανιστρέψει μία στασιμότητα 45 ετών στους μισθούς, εκμεταλλευόμενο μία οικονομία σχεδόν πλήρους απασχόλησης.
Απέναντι στους ελάχιστους κινδύνους του πληθωρισμού, δεν θά έπρεπε να αποτελεί καν απόφαση για τη Fed, καθώς είναι ζωτικής σημασίας, ακόμα και ιστορικής σημασίας, η Fed να δώσει μεγάλη σημασία στις τύχες της μεσαίας τάξης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης