Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τις αμερικανικές τράπεζες η χαλάρωση του «Dodd-Frank»

tags :
Fitch: Δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τις αμερικανικές τράπεζες η χαλάρωση του «Dodd-Frank»
Δεν θα επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών τραπεζών η χαλάρωση του «Dodd-Frank», σύμφωνα με τη Fitch
Η επικείμενη χαλάρωση στους κανόνες του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» δεν αναμένεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών τραπεζών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αναμένεται να πλήξει ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα παραπάνω θα εξαρτηθούν αρκετά και από τον τρόπο αντίδρασης των τραπεζών στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, επισημαίνεται.
Οι μικρές και μεσαίες τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 50 και 250 δισεκ. δολαρίων, ενδέχεται να έχουν κάποιο σημαντικό όφελος από τη χαλάρωση των κανόνων, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.
Στις 15 Μαρτίου 2018, η Γερουσία ενέκρινε -με 67 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά- το νομοσχέδιο για τη χαλάρωση του συνόλου κανόνων «Dodd-Frank», πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για ένα πιο φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Donald Trump.
Πλέον, το νομοσχέδιο περνά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα επανεξεταστεί και για πιθανές περαιτέρω διορθώσεις από τον Ρεπουμπλικάνο Jeb Hensarling, επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αυξάνει το κατώτατο όριο ενεργητικού κατά το οποίο οι τράπεζες θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν», στα 250 δισεκ. από 50 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας μόνο δώδεκα αμερικανικές τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo- αντιμέτωπες με τους αυστηρότερους κανονισμούς.
Επίσης, προστατεύσει δεκάδες τράπεζες από την εποπτεία της Federal Reserve, ενώ εξαιρεί ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία λιγότερα των 10 δισεκ. δολαρίων, από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τον κανόνα «Volcker».
Επίσης, σταματά τις τράπεζες με 500 ή λιγότερα στεγαστικά δάνεια ετησίως, από το να συλλέγουν φυλετικά στοιχεία.
Ειδικά για τον κανόνα «Volcker», να επισημανθεί ότι, εκτός από τη Fed, αρμόδιες αρχές για την αναθεώρηση του κανόνα είναι το Γραφείο Επιθεωρητή (Office of the Comptroller of the Currency), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) και η Επιτροπή Εμπορίας Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission).
Ο «Volcker» περιορίζει την ικανότητα των (επενδυτικών) τραπεζών να «στοιχηματίζουν» με δικά τους χρήματα.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – 2009.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν με μανία πως η μεγαλύτερη ελευθερία στη χορήγηση δανείων θα δώσει μία επιπλέον τόνωση στην αμερικανική πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης