Τελευταία Νέα
Διεθνή

JPMorgan: Γιατί μπορεί να «τινάξει στον αέρα» ανά πάσα στιγμή την αγορά αργύρου στο COMEX

tags :
JPMorgan: Γιατί μπορεί να «τινάξει στον αέρα» ανά πάσα στιγμή την αγορά αργύρου στο COMEX
Η JPMorgan έχει στην κατοχή της σχεδόν 16.000 συμβόλαια αργύρου
Η JPMorgan διαθέτει  απόλυτα κυρίαρχη θέση στην αγορά αργύρου στο χρηματιστήριο μετάλλων COMEX και όλα δείχνουν ότι η αμερικανική τράπεζα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει την πορεία της.
Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι το 2011 η JPMorgan δεν ασχολούνταν καν με τη συγκεκριμένη αγορά και ξεκίνησε να το πράττει τον Μάρτιο εκείνου του έτους, αρχίζοντας να αγοράζει άργυρο το καλοκαίρι του 2011.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/chart1.jpg?itok=q2DcFARx

Έως το 2012 η δραστηριότητά της ήταν κάτι παραπάνω από έντονη.
Βάσει επίσημων στοιχείων το 2015 η αμερικανική τράπεζα αγόρασε 5.293 συμβόλαια αργύρου, ενώ το 2016 προσέθεσε σε αυτά επιπλέον 4.960 συμβόλαια.
Το 2017 προχώρησε σε αγορές 5.489 συμβολαίων.
Αποτέλεσμα να έχει στην κατοχή της 15.588 προθεσμιακά συμβόλαια του πολυτίμου μετάλλου.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/chart2_3.png?itok=_HzD-vap

Με δεδομένο τον παραπάνω όγκο γίνεται αντιληπτό ότι η JPM δεν προχωρά σε αυτές τις κινήσεις μετά από εντολή κάποιων πελατών αλλά για δική της χρήση.
Έτσι η τράπεζα έχει τη δυνατότητα ακόμη και να εκδώσει συμβόλαια ή να τα χρησιμοποιήσει ως hedging.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/chart3_3.png?itok=TZblMatl

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, η JPM μπορεί ακόμη και να ελέγξει την πορεία της τιμής του αργύρου και φυσικά με αυτόν τον τρόπο η μονάδα trading στις αγορές εμπορευμάτων να εμφανίσει κέρδη.
Ταυτόχρονα μέσω αυτής της τακτικής παραβιάζει κατάφορα τους κανονισμούς για μονοπωλιακή θέση σε κάποιο μέταλλο που διαπραγματεύεται στο COMEX.
Βάσει των κανονισμών που ισχύουν κάποιος μπορεί να αγοράσει έως 1.500 συμβόλαια μηνιαίως.
Όμως η JPM παραβίασε δύο φορές αυτόν τον κανόνα το 2017, χωρίς κανείς να την πειράξει.
Απόδειξη το παρακάτω γράφημα που δείχνει ότι τον Μάρτιο του 2017 αγόρασε 2.689 συμβόλαια και τον Δεκέμβριο του 2017 αγόρασε 2.800 συμβόλαια.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/chart4_0.png?itok=N2UZn23L

Εντυπωσιακή είναι  η απάντηση που έλαβαν επενδυτές όταν απέστειλαν επιστολή προς την αμερικανική αρχή ελέγχου CFTC, τονίζοντας ότι η τράπεζα παραβιάζει τους κανόνες.
Η απάντηση κατέφθασε από τον Charles Ricci, κορυφαίο στέλεχος της CFTC, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «τα όρια αυτά δεν ισχύουν όταν αγοράζει κάποιος συμβόλαια που χρησιμοποιούνται για hedging και εφόσον η εταιρεία που τα αγοράζει έχει λάβει ανάλογη άδεια».
Με απλά λόγια οι αμερικανικές αρχές αφήνουν την JPMorgan να διατηρεί μία απόλυτα μονοπωλιακή θέση στην αγορά αργύρου και να μπορεί να καθορίζει την τιμή του μετάλλου, ενώ μπορεί να το… ισοπεδώσει εάν κρίνει ότι αυτό θα είναι προς όφελός της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης