Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall λόγω Fed και δασμών Trump στην Κίνα - Στο -2,93% ο Dow πτώση 720 μον. στο -2,5% ο S&P 500

tags :
Sell off στη Wall λόγω Fed και δασμών Trump στην Κίνα - Στο -2,93% ο Dow πτώση 720 μον. στο -2,5% ο S&P 500
Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street λόγω Fed και δασμών Trump στην Κίνα - Στο -2,93% ο Dow Jones, «βουτιά» 720 μονάδων  

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε σήμερα (22/3/2018) η Wall Street, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά και εν μέσω των έντονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, υπέγραψε σήμερα δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
O Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 2,93% στις 23.960,1 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,51% στις 2.643,73 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 2,43% στις 7.166,68 μονάδες.
Ο Trump υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
O Trump ανέθεσε, παράλληλα, στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Everett Eissenstat.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η υπογραφή του εγγράφου έχει ως στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας, τη στιγμή που από την πλευρά της Κίνα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον πως δεν θα αφήσει την κίνηση αυτή αναπάντητη.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές παραμένουν υπό πίεση μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed να αυξήσει το εύρος επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50% - 1,75%, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Jerome Powel, που διαδέχθηκε την Janet Yellen.



Παράλληλα, η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019, με τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε αιφνιδιαστική αύξηση την περασμένη εβδομάδα, αν και η αύξηση ήταν μικρή, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή αύξηση της απασχόλησης για τον Μάρτιο του 2018, που θα προσφέρει στήριξη στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000, στις 229.000, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαρτίου.
Οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει στις 210.000 την εβδομάδα έως τις 24 Φεβρουαρίου, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των αιτήσεων στις 225.000 για την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στον Nasdaq άσκησε και πάλι η μετοχή του Facebook, που υποχώρησε κατά 2,66% στα 163,72 δολάρια, πιέζοντας χαμηλότερα ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο.
Η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 8,5% τις τρεις προηγούμενες ημέρες.
Ο Mark Zuckerberg έσπασε χθες τη σιωπή του και παραδέχτηκε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε λάθη.
Σε συνέντευξή του στο «CNN», ο Zuckerberg δήλωσε ότι υπήρξε μια «μεγάλη ρήξης εμπιστοσύνης», εκφράζοντας τη λύπη του.
To ελληνικό ETF GREK υποχώρησε κατά 3,1%, διαπραγματευόμενο στα 9,68 δολάρια.
Σημαντική άνοδο έως 32.03% κατέγραψε ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης κλείνοντας  στις 23,58 μονάδες.
Επισημαίνεται ότι ο «δείκτης φόβου» VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοσο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοσο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοσο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Μακροοικονομία

Επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφηκε τον Μάρτιο 2018 στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον σύνθετο (περιλαμβάνει υπηρεσίες, μεταποίηση κλπ) δείκτη της PMI (Purchase Managers Index) της Markit να διαμορφώνεται στις 54,3 μονάδες, από 55,8 ένα μήνα νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά τον επιμέρους δείκτη PMI για τον κλάδο μεταποίησης, η επίδοση ενισχύθηκε ελαφρά στις 55,7 μονάδες, έναντι 55,3 μονάδων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ, την ίδια στιγμή, επιβράδυνση στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας παρατηρείται και στις υπηρεσίες (πτώση στον επιμέρους PMI, στις 54,1 μονάδες, έναντι 55,9).
Επισημαίνεται ότι ο εκάστοτε δείκτης περιλαμβάνει τις παραγγελίες, τις τιμές, την εργασία, την παραγωγή και λοιπούς σημαντικούς παράγοντες του κάθε κλάδου, αποτελώντας ένα αξιόπιστο μέτρο για την πραγματική κατάσταση στον επιχειρηματικό κόσμο.
Μία τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μεταφράζεται σε συρρίκνωση της δραστηριότητας του εκάστοτε κλάδου, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, μία τιμή άνω των 50 μονάδων συνεπάγεται μεγέθυνση.
Αιφνιδιαστική αύξηση κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, αλλά η αύξηση ήταν μικρή, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή αύξηση της απασχόλησης για τον Μάρτιο του 2018, που θα προσφέρει στήριξη στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (22/3/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000, στις 229.000, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαρτίου.
Οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει στις 210.000 την εβδομάδα έως τις 24 Φεβρουαρίου, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των αιτήσεων στις 225.000 για την περασμένη εβδομάδα.

Επιχειρήσεις

Τέλος στην προβολή διαφημίσεών της στο Facebook βάζει από σήμερα (22 Μαρτίου 2018) η Mozilla, στον απόηχο του σκανδάλου-μαμούθ με την Cambridge Analytica.
Η κολοσσιαία εταιρεία λογισμικού, η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τον browser «Firefox», ανέφερε ότι θα επανεξετάσει την απόφασή της όταν η διοίκηση του Facebook θέσει σε εφαρμογή πιο αυστηρούς και αξιόπιστους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με «σεβασμό» προς τους χρήστες.
Εχθές, αν και άργησε ελαφρώς να «απολογηθεί» για το σκάνδαλο με την εταιρεία Cambridge Analytica και την υποκλοπή των στοιχείων 50 εκατ. χρηστών στις ΗΠΑ, ο Mark Zuckerberg ανέλαβε την ευθύνη για το όλο θέμα.
Σπάζοντας τη σιωπή του ο Zuckerberg στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «Έχουμε την ευθύνη να προστατεύουμε τα στοιχεία σας, εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε».
Ο Zuckerberg τόνισε ότι το Facebook θα ενημερώσει τους χρήστες για όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν υποκλαπεί από την Cambridge Analytica και επίσης:
- Θα υπάρξει έρευνα σε όλες τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών και θα ζητήσει έρευνα για κάθε εφαρμογή που έχει «ύποπτη δραστηριότητα»,
- Θα περιορίσει το εύρος πρόσβασης των δημιουργών των εφαρμογών στα στοιχεία των χρηστών και θα φροντίσει να περιορίσει οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση,
- Θα δημιουργηθεί ένα νέο «εργαλείο» (tool) μέσω του οποίου οι χρήστες θα γνωρίζουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους και θα τους επιτρέπει να τις αποκλείσουν.
Η δήλωση του κ. Zuckeberg καταφθάνει αφού έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις ακόμη και από υπαλλήλους του Facebook, προκειμένου να μιλήσει δημοσίως και φυσικά να υπερασπιστεί την εταιρεία και την αξιοπιστία της.
Κέρδη και πωλήσεις για το β΄ τρίμηνο που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, ανακοίνωσε η Accenture PLC, ενώ αναβάθμισε και τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης.
Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν στα 901,1 εκατ. δολάρια .
Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν στα 9,59 δισ. δολάρια από τα 8,32 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 9,31 δισ. δολάρια,.
Η G-III Apparel Group ιδιοκτήτρια εταιρεία των Calvin Klein, DKNY, Karl Lagerfeld και Tommy Hilfiger ανακοίνωσε ότι εμφάνισε καθαρές ζημιές 542.000 ή 1 σεντ αν ά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο χρήσης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, διευρυμένες από τις ζημιές των 20,1 εκατ. δολαρίων ή 42 σεντς ανά μετοχή.

Αναλύσεις

Η επικείμενη χαλάρωση στους κανόνες του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» δεν αναμένεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα των αμερικανικών τραπεζών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αναμένεται να πλήξει ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα παραπάνω θα εξαρτηθούν αρκετά και από τον τρόπο αντίδρασης των τραπεζών στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, επισημαίνεται.
Οι μικρές και μεσαίες τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 50 και 250 δισεκ. δολαρίων, ενδέχεται να έχουν κάποιο σημαντικό όφελος από τη χαλάρωση των κανόνων, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.
Στις 15 Μαρτίου 2018, η Γερουσία ενέκρινε -με 67 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά- το νομοσχέδιο για τη χαλάρωση του συνόλου κανόνων «Dodd-Frank», πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για ένα πιο φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Donald Trump.
Πλέον, το νομοσχέδιο περνά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα επανεξεταστεί και για πιθανές περαιτέρω διορθώσεις από τον Ρεπουμπλικάνο Jeb Hensarling, επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αυξάνει το κατώτατο όριο ενεργητικού κατά το οποίο οι τράπεζες θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν», στα 250 δισεκ. από 50 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας μόνο δώδεκα αμερικανικές τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo- αντιμέτωπες με τους αυστηρότερους κανονισμούς.
Επίσης, προστατεύσει δεκάδες τράπεζες από την εποπτεία της Federal Reserve, ενώ εξαιρεί ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία λιγότερα των 10 δισεκ. δολαρίων, από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τον κανόνα «Volcker».
Επίσης, σταματά τις τράπεζες με 500 ή λιγότερα στεγαστικά δάνεια ετησίως, από το να συλλέγουν φυλετικά στοιχεία.
Ειδικά για τον κανόνα «Volcker», να επισημανθεί ότι, εκτός από τη Fed, αρμόδιες αρχές για την αναθεώρηση του κανόνα είναι το Γραφείο Επιθεωρητή (Office of the Comptroller of the Currency), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) και η Επιτροπή Εμπορίας Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission).
Ο «Volcker» περιορίζει την ικανότητα των (επενδυτικών) τραπεζών να «στοιχηματίζουν» με δικά τους χρήματα.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2016, ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – 2009.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν με μανία πως η μεγαλύτερη ελευθερία στη χορήγηση δανείων θα δώσει μία επιπλέον τόνωση στην αμερικανική πραγματική οικονομία.
Τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους για το 2018 εντοπίζει το think tank, Atlantic Council, και όπως προκύπτει οι τέσσερις σχετίζονται άμεσα με τον Donald Trump.
«Το πιο ανησυχητικό σχετικά με τις πρώτες ημέρες του δεύτερου έτους διακυβέρνησης του Donald Trump είναι το πολιτικό στρες που εκπέμπεται από την Ουάσιγκτον ενισχύεται ενώ η ικανότητα του υπόλοιποι κόσμου να απορροφά νέες κρίσεις μειώνεται» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Atlantic Council, Fred Kempe.
Είναι εμφανές ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να ακολουθήσει την πεπατημένη όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
«Έτσι, ετοιμαστείτε για ένα έτος που γεμάτο με ρίσκο, ένα έτος στο οποίο οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος θα αντιμετωπίσουν stress test εν μέσω πιθανών πολιτικών και οικονομικών σοκ» είπε ο Kempe.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά τα πιθανά σοκ περιλαμβάνουν:
1. Μια αμερικανική κυβέρνηση που ερευνάται για τις σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.
2. Ενδεχόμενοι εμπορικοί πόλεμοι μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που θα μπορούσαν επιδεινωθούν από την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων εις βάρος της Κίνας, και κυρίως εκείνων που σχετίζονται με την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
3. Ένας ενισχυμένος Vladimir Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξασφάλισε την τέταρτη θητεία του στις εκλογές της Κυριακής (18/3/2018) σε μια εκλογική αναμέτρηση που από πολλούς θεωρείται απάτη.
4. Η ιστορική σύνοδος ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, που αναμένεται τον Μάιο και θα μπορούσε να μειώσει ή να αυξήσει το κίνδυνο για ένα πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.
5. Αυξανόμενες εντάσεις με το Ιράν καθώς το deadline για τον Μάιο που έχει θέσει ο Trump για να αποφασίσει το εάν θα εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία πλησιάζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης