Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ των πυλών οι πόλεμοι για το νερό - Σοκάρουν τα στοιχεία για τη λειψυδρία από τον ΟΗΕ

tags :
Προ των πυλών οι πόλεμοι για το νερό - Σοκάρουν τα στοιχεία για τη λειψυδρία από τον ΟΗΕ
Προ των πυλών οι πόλεμοι για το νερό - Σοκάρουν τα στοιχεία για τη λειψυδρία από τον ΟΗΕ
Ενώ οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν στη Νότιας Αφρικής, αναμένουν την ημερομηνία "0" (την ημέρα που η πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων θα αναγκαστεί να διακόψει την υδροδότηση στα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να διατηρηθεί το νερό μετά από μια σοβαρή ξηρασία που έχει αδειάσει τις δεξαμενές), το ανησυχητικό είναι ότι δεν είναι η μοναδική πόλη που απειλείται από την ξηρασία.
Όπως σημειώνει το MarketWatch, εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτή η σκηνή θα μπορούσε να διαδραματιστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η ζήτηση για νερό συνεχίζει να αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του πληθυσμού, την ώρα που η κλιματική αλλαγή προκαλεί ξηρασία σε πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη.
Περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να υποστούν έλλειψη νερού μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αυξημένης ζήτησης και των μολυσμένων υδάτων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση του νερού στη Γη.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η ετήσια μελέτη προειδοποιεί για πολεμικές συγκρούσεις και πολιτισμικές απειλές εκτός εάν ληφθούν μέτρα για τη μείωση της ξηρασίας σε ποτάμια, λίμνες, υδροφόρες περιοχές, υγροτόπους και δεξαμενές.



Η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Εν τω μεταξύ, η κλιματική αλλαγή θα ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στις προμήθειες ύδατος, διότι θα κάνει τις υγρές περιοχές πιο υγρές και τις ξηρές περιοχές πιο ξηρές.
"Ενόψει της επιταχυνόμενης κατανάλωσης νερού, της αυξανόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης και των πολύπλευρων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε σαφώς νέους τρόπους για να διαχειριστούμε τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις στους πόρους μας για νερό "αναφέρει ο Gilbert Houngbo, πρόεδρος της UN Water, στο πρόλογο της έκθεσης του ΟΗΕ.
Μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση, από 4,8 δισεκατομμύρια έως 5,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές που θα έχουν έλλειψη υδάτων για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο, από 3,6 δισεκατομμύρια σήμερα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν από πλημμύρες θα αυξηθεί σε 1,6 δισεκατομμύρια από 1,2 δισεκατομμύρια σήμερα.
Η ποιότητα του νερού επιδεινώνεται επίσης.



Το κλειδί για την αλλαγή θα είναι η γεωργία, που αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή κατανάλωσης νερού και ρύπανσης.
Ο Audrey Azoulay, γενικός διευθυντής της UNESCO, σημείωσε ότι τα δύο τρίτα των δασών και υγροτόπων του κόσμου έχουν χαθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα - μια τάση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
"Όλοι γνωρίζουμε ότι η λειψυδρία μπορεί να οδηγήσει σε αναταραχές των πολιτών, μαζική μετανάστευση και ακόμη και σε συγκρούσεις εντός και μεταξύ των χωρών", ανέφερε.
"Η διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των πόρων του πλανήτη είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ειρήνης και ευημερίας".
Οι πόλεμοι του νερού βρίσκονται προ των πυλών...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης