Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την ευρωπαϊκή καταδίκη της Τουρκίας - To tweet Καμμένου

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την ευρωπαϊκή καταδίκη της Τουρκίας - To tweet Καμμένου
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πιο αναλυτικά ότι ο πρωθυπουργός πήρε την θέση των Ευρωπαίων που στηρίζει την χώρα έναντι της Τουρκίας
Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έδωσε με ένα tweet o Πάνος Καμμένος: «Ο Αλέξης απέσπασε δήλωση – καταπέλτη από τους «28» για την Τουρκία: Να σταματήσει άμεσα την κράτηση Ευρωπαίων στρατιωτικών και τις προκλήσεις στην Κύπρο».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πιο αναλυτικά ότι ο πρωθυπουργός πήρε την θέση των Ευρωπαίων που στηρίζει την χώρα έναντι της Τουρκίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων και δικαιώνει και τον χειρισμό της κυβέρνησης.
Επικαλούνται προς τούτο το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου όπου ρητώς αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία και καλεί για την άμεση και θετική επίλυση αυτού του προβλήματος μέσω διαλόγου με τα Κράτη Μέλη...Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο σε αυτά τα ζητήματα».
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι «καταδικάζουν έντονα την συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και υπογραμμίζουν «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα». Υπενθυμίζουν επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της αυξημένης και ποιοτικά διαφορετικής τουρκικής προκλητικότητας στην Σύνοδο των ηγετών και σύμφωνα με πληροφορίες βρήκε ευήκοα ώτα. Νωρίτερα στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην οποία συμμετείχε, ενημέρωσε για την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε τη στήριξη και της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την προσέλευσή του στην Σύνοδο των ηγετών ανέφερε: "Πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Καταδίκη και από το ΕΛΚ

Την στάση της Τουρκίας πάντως καταδίκασε και η Σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος όπου έθεσε θέμα με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να εντείνει εσκεμμένα τις συγκρούσεις και τις εντάσεις εναντίον της Κύπρου...Η συμπεριφορά αυτή αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και είναι αντίθετη με την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ». Κάλεσε τέλος την Τουρκία να αποφύγει τη μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για να επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης