Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Λευκό Οίκο η επέτειος της 25ης Μαρτίου - Trump: Θα αντιμετωπίσουμε μαζί οποιαδήποτε πρόκληση

tags :
Στο Λευκό Οίκο η επέτειος της 25ης Μαρτίου - Trump: Θα αντιμετωπίσουμε μαζί οποιαδήποτε πρόκληση
Είμαστε ενωμένοι στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου τίμησε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας δεξίωσης στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που συνδέουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
«Όπως οι πρόγονοί μας, έτσι και εμείς θα αντλήσουμε δύναμη και από τους δεσμούς της ιστορίας και του πολιτισμού που ενώνουν τις χώρες μας και διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας.
Και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν το ποιοι είμαστε.
Και είμαστε ενωμένοι στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σήμερα και για πάντα» είπε ο Trump, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως την «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού».
«Οι κοινές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες ενέπνευσαν τους πολίτες σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.
Παντού γύρω μας, εδώ στις ΗΠΑ, βλέπουμε την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας.
Οι πατέρες (της αμερικανικής δημοκρατίας) συμβουλεύτηκαν την σοφία των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών όταν έγραφαν το δικό μας Σύνταγμα.
Ήξεραν τι έκαναν.
Οι στρατηγοί, οι επιστήμονες, οι δικηγόροι και οι εκπαιδευτικοί μας συνεχίζουν να βρίσκουν έμπνευση στα έργα των αρχαίων Ελλήνων.
Και σε όλη αυτή την πρωτεύουσα, από το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Μνημείο του Λίνκολν και τον όμορφο Λευκό Οίκο, βλέπουμε την μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής» υποστήριξε ο Trump, τονίζοντας ότι «τιμούμε την ελληνική ανεξαρτησία εδώ στο Λευκό Οίκο από το 1987, μια παράδοση που γνωρίζουμε ότι θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια.
Θα είμαι μαζί σας μόνο για τα επόμενα επτά».
«Γιορτάζοντας την ελληνική ανεξαρτησία, τιμούμε αυτήν την επιρροή και θυμόμαστε την κοινή μας κληρονομιά.
Ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο ότι οποιαδήποτε πρόκληση κι αν εμφανιστεί στο μέλλον, θα την αντιμετωπίσουμε μαζί.
Θα είμαστε όλοι μαζί, ως μέλη μιας μεγάλης κοινότητας εθνών».
Από την πλευρά του, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνική επανάσταση και τις ιδρυτικές αρχές της αμερικανικής δημοκρατίας.
«Η Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μιλάει για αλήθειες που είναι αυτονόητες: την ισότητα όλων των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης.
Ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 είναι ένα καλό παράδειγμα.
Την ημέρα εκείνη, ο ελληνικός λαός έπρεπε να ξεσηκωθεί εναντίον των καταπιεστών του και να δώσει έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα που απαιτούσε τεράστιες θυσίες για να κατακτήσει αυτές τις αυταπόδεικτες αλήθειες, δηλαδή την ελευθερία και την ανεξαρτησία τόσο σε ατομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Trump να στηρίξει την θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, την προώθηση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό καθώς και την εξεύρεση μιας νέας ονομασίας για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που, όπως είπε, θα είναι ιστορικά έγκυρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης