Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι είπαν Τσίπρας - Putin - Αναμένεται παρέμβαση στον Erdogan για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Τι είπαν Τσίπρας - Putin - Αναμένεται παρέμβαση στον Erdogan για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο
Πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό για επίσκεψη στη Ρωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2018 απηύθυνε ο Vladimir Putin
Η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες Πέμπτη 22 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας με τον Putin να αναφέρει ότι θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο, Rejep Tayip Erdogan κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.
Όπως αναφέρεται ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Vladimir Putin τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και σε αυτή επιβεβαιώθηκε η «καλή χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ ο κ. Τσίπρας τον συνεχάρη για την επανεκλογή του.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο και τόνισε πως η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις ενώ αντικείμενο συζήτησης υπήρξε και το μείζον ζήτημα με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα S. Skripal και της κόρης του που έχει οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις της Μ. Βρετανίας με τη Ρωσία.
Ο Putin επανέλαβε τις θέσεις της Ρωσίας ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως αυτή η υπόθεση έχει επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας και ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και - όπου αυτό χρειάζεται - σε συνεργασία και με τη Ρωσία.
Σε ότι αφορά τη στάση της Ελλάδας είπε ότι τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της, ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης