Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων CNG στα αστικά κέντρα – Δημιουργεί νέες υποδομές στις εθνικές οδούς

tags :
ΔΕΠΑ: Επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων CNG στα αστικά κέντρα – Δημιουργεί νέες υποδομές στις εθνικές οδούς
Η χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου από τα οχήματα μειώνει το κόστος των μεταφορών κατά 60 – 65% σε σχέση με τη βενζίνη
«Γκάζι πατά» η ΔΕΠΑ στην επέκταση του δικτύου πρατηρίων CNG σε πανελλαδική κλίμακα, με νέα σημεία ανεφοδιασμού υπό την εμπορική ονομασία «Fisikon» στο λεκανοπέδιο Αττικής και τη συμπρωτεύουσα, αλλά και την εγκατάσταση των πρώτων πρατηρίων σε ακόμη περισσότερες πόλεις στη χώρα.
Έτσι, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα της μεγάλης οικονομίας που προσφέρει η κατανάλωση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) σε σχέση με τη βενζίνη, καλύπτοντας την ίδια διαδρομή με 60 - 65% λιγότερο κόστος, η επέκταση των υποδομών αναμένεται να ενισχύσει τη διείσδυση της αεριοκίνησης.
Τα σχέδια της ΔΕΠΑ για τη διάδοση του φυσικού αερίου παρουσίασε ο κ. Στέφανος Οικονομίδης, Διευθυντής Δραστηριοτήτων, Επικεφαλής Έργου Ανάπτυξης Αεριοκίνησης της εταιρείας, στο συνέδριο το συνέδριο EcoMobility Conference που πραγματοποιήθηκε χθες (22/3).
Όπως ανέφερε το στέλεχος της ΔΕΠΑ, στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση του δικτύου πρατηρίων σε πανελλαδική κλίμακα, καθώς και η αύξηση του στόλου ελαφρών και βαρέων οχημάτων με CNG.
«Συζητείται το δίλημμα αν θα πρέπει πρώτα να γίνουν αυτοκίνητα ή σταθμοί. Στη ΔΕΠΑ αποφασίσαμε να το λύσουμε εξαρχής: την ίδρυση πρατηρίων με παράλληλη δημιουργία στόλου οχημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως πρόσθεσε, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο 11 πρατηρίων, ενώ δύο ακόμη (στον Ασπρόπυργο και την Ηλιούπολη) είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.
«Στα επόμενα τρία χρόνια το δίκτυο θα επεκταθεί. Θα δημιουργήσουμε 13 σταθμούς, κατασκευάζουμε τρίτο σταθμό στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκίδα, στην Καρδίτσα και την Τρίπολη και σε άλλες περιοχές για να καλύψουμε το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας. Το επόμενο δίμηνο θα λειτουργήσει πρατήριο στα Ιωάννινα, ένα πρατήριο σταθμός καθώς θα λειτουργήσει στο αστικό ΚΤΕΛ το οποίο θα λειτουργεί και ως δημόσιο πρατήριο», επισήμανε.

Πρατήρια κατά μήκος των εθνικών οδών

Παράλληλα, έκανε αναφορά στα 13 πρατήρια σημεία στις εθνικές οδούς, που θα δημιουργηθούν σε ορίζοντα τριετίας.
Τα πρατήρια αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, χάρις στην ένταξη στον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connection Europe Facility – CEF) σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τρεις άλλες εταιρείες.
Η χωροθέτησή τους θα γίνει στο κεντρικό δίκτυο της χώρας, που αποτελεί μέρος των ευρωπαϊκών οδικών αξόνων.
Έτσι, θα εγκατασταθούν πρατήρια στο ύψος της Λάρισας, της Θήβας, της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Κοζάνης, του Κιάτου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης και των Σερρών.
Το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 9 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί κατά 50% από το CEF και κατά 50% από ίδιους πόρους.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης