Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο 1% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2018 - Παραμένει μακριά από τον στόχο της BoJ

Ιαπωνία: Στο 1% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2018 - Παραμένει μακριά από τον στόχο της BoJ
Τα αποτελέσματα για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (23/3) στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, παραμένοντας ωστόσο μακριά από το στόχο του 2% της Bank of Japan.
Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, σκαρφάλωσε στο 1%, έναντι 0,9% τον Ιανουάριο του 2018, σημειώνοντας άνοδο για 14ο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τον δείκτη να καταγράφει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Αύγουστο του 2014.
Εάν εξαιρεθούν και οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας, ο βασδικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,5% έναντι 0,4% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο να εξετάσει μία πιθανή αύξηση επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.
Ωστόσο, η Bank of Japan φαίνεται αποφασισμένη να παραμείνει προσηλωμένη στην τρέχουσα νομισματική πολιτική της για μεγαλύτερο διάστημα, με τον επικεφαλής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda, να τονίζει ότι η νομισματική χαλάρωση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.
«Η Bank of Japan θα ήθελε να αποφύγει την αναζοπύρωση των θεωριών περί προσαρμογής στα επιτόκια ή πρόωρης εξόδου από την τρέχουσα πολιτική, γεγονότα που προκαλούν έντοντες αυξήσεις στο γεν και πτώση στις μετοχές», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Securities, Yasunari Ueno.
Παράλληλα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν ενισχύσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή κατά τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσαν να βλάψουν το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και να τους αποθαρύνουν ως προς τις δαπάνες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης