Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Όταν το Πρόγραμμα F-16V… προσπαθεί να βρει «δρόμο»…

Όταν το Πρόγραμμα F-16V… προσπαθεί να βρει  «δρόμο»…
Παρελκυστική πολιτική ή άγαρμπο ανατολίτικο παζάρι από την πολιτική ηγεσία;
Κάποιοι πηχυαίοι τίτλοι μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν για «κλείσιμο της συμφωνίας για τα F-16V» και άλλα τέτοια, που έρχονται να προστεθούν στα πολλά που γράφηκαν τον τελευταίο μήνα σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών της ΠΑ.Το τι «έκλεισε» βέβαια (χωρίς τον… «ξενοδόχο» δηλαδή της ΗΠΑ) αλλά κυρίως το τι έγινε από την τελευταία φορά που αναφερθήκαμε στο θέμα δεν έχει και μεγάλη σχέση με την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί, κυρίως σε κάποιους Διαδικτυακούς τόπους, αλλά και σε «παραδοσιακά» έντυπα ή ηλεκτρονικά ΜΜΕ (στα οποία ενέσκηψε τεράστιο ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά μετά από πολλά χρόνια πλήρους αδιαφορίας).
Το να πούμε ότι οι Αμερικανοί (και αναφερόμαστε στην αντιπροσωπία που αφίχθει στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου) «ήλθαν, είδαν και… απήλθαν» δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα. Το να πούμε, επίσης, ότι το μήνυμα που άφησαν ήταν ότι «δεν θα ξαναγυρίσουν αν δεν υπάρξουν πρώτα κάποιες σοβαρές αποφάσεις από την ελληνική πλευρά» ίσως είναι… λίγο υπερβολικό, αλλά και πάλι βρίσκεται πολύ κοντά στην αλήθεια.  Τα αναφέρουμε αυτά για υπογραμμίσουμε ότι τα όσα έγραψαν κάποιοι ισχυριζόμενοι διάφορα απέχουν παρασάγγας από τα όσα συνέβησαν.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες ολοκληρώθηκαν με κάποιες προσεγγίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές των δυο  μερών που δεν μπορούν να λυθούν παρά σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο επίσης υπήρξαν, αφού η αμερικανική αντιπροσωπία περιλάμβανε και κάποια πολιτικά στελέχη, αλλά η ατμόσφαιρα ήταν «περίεργη».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά αντί να μπει στην ουσία κάποιων πραγμάτων, μετά από τόσους γύρους διαπραγματεύσεων, ξαναγύριζε στο «σημείο μηδέν» («…να ξαναδούμε τα F-35», «…υπάρχουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι -τύπου F-15;- και άλλα τέτοια). Καλά πληροφορημένη πηγή περιγράφει την γενικότερη ατμόσφαιρα ως παρελκυστική τακτική ή κάτι ως άγαρμπο ανατολίτικο παζάρι, που όμως στη φάση που βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις δεν είχε ούτε σημασία ούτε θέση.

Το γιατί συνέβη αυτό έχει πολλές πιθανές εξηγήσεις

Μια θα μπορούσε να είναι ότι ο γύρος αυτός των συνομιλιών συνέπεσε με την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την …υπουργική  αμηχανία, που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει τέτοιες επιπτώσεις. Όπως βέβαια αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η τοποθέτηση του νέου αναπληρωτή υπουργού είχε πολύ ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες, οπότε το να «μπλέχθηκε» η υπόθεση των F-16 στην ενδοκυβερνητική ανακατάταξη ισορροπιών ανάμεσα στους δυο κυβερνητικούς εταίρους, δεν είναι καθόλου (μα καθόλου) απίθανο!  Το αντίθετο μάλιστα!
Το να «ριχθεί η μπάλα στις εξέδρες» ίσως εξυπηρετούσε και κάποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που όπως φημολογείται θέλουν να καθυστερήσουν την υπογραφή του προγράμματος για το καλοκαίρι ή και αργότερα.

Σχετική εικόνα
Μια άλλη εξήγηση είναι ο ρόλος που έχει φανεί διαχρονικά ότι θέλει να παίξει στο θέμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μια «προσωπική επιτυχία» είναι κάτι που ουδείς πολιτικός δεν προσπερνά, πολύ δε περισσότερο  ο συγκεκριμένος που θα έκανε το παν για να την καρπωθεί. Το ζήτημα ίσως  εμπλέκεται και με τις ισορροπίες που προαναφέραμε.
Βάλτε τα επιμέρους στοιχεία σε ένα κάδρο και σύντομα η μεγάλη εικόνα σχηματίζεται εύκολα. Αυτό βέβαια που ειλικρινά απευχόμαστε είναι να μην είχε ρόλο το ίδιο υπουργικό περιβάλλον, που στο παρελθόν έκανε ασκήσεις επί χάρτου και «πουλούσε NH90 σε αραβική χώρα» ή ονειρευόταν «Μοίρες ναυτικής αεροπορίας με F-15».

Αποτέλεσμα εικόνας για γραφείο υπεθα
Υπάρχει βέβαια και η εξήγηση ότι οι Αμερικανοί ήλθαν… υπεραισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα έκλεινε με τη συνάντηση του Φεβρουαρίου και όταν αυτό δεν έγινε απογοητεύτηκαν και διαμήνυσαν τα όσα προαναφέραμε.
Υπήρξαν και οι συναντήσεις του Αμερικανού πρέσβη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι  έγιναν για να προωθήσουν την υπόθεση, αλλά υπό το πρίσμα των άλλων εξελίξεων, όμως το θέμα των F-16V δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα. Διαλέγετε και παίρνετε!
Το αποτέλεσμα βέβαια παραμένει το ίδιο: οι δυο πλευρές απέχουν από την επίτευξη συμφωνίας και το πρόγραμμα των F-16V συνεχίζει να αναζητά… δρόμο.
Μοναδική εξέλιξη είναι η ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για παράταση της LOA, πάνω στην οποία γίνεται η διαπραγμάτευση, με δεδομένο ότι έληγε και αυτό σημαίνει –τουλάχιστον θεωρητικά- ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα μπορούσε πλέον να εγγυηθεί τις τιμές (αλλά και άλλες παραμέτρους όπως διαθεσιμότητα) που είχαν δοθεί σε αυτή. Θα αναρωτιέστε ίσως γιατί αυτή η μακρά ανασκόπηση του… παρελθόντος.
Μα φυσικά διότι εξηγεί το παρόν, το τι συνέβη χθες και –κυρίως- το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: Πτήση & Διάστημα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης