Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η Κίνα μπορεί να διαχειριστεί τους δασμούς - Αυξάνονται οι κίνδυνοι για το εμπόριο

Fitch: Η Κίνα μπορεί να διαχειριστεί τους δασμούς - Αυξάνονται οι κίνδυνοι για το εμπόριο
Οι δασμοί που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την οικονομία της Κίνας 
Η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλλει δασμού 50-60 δισ. δολ. στις εισαγωγές από την Κίνα είναι απίθανο να έχει σημαντική επίδραση στην κινεζική ή παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Ο κίνδυνος ότι τα προστατευτικά μέτρα θα κλιμακωθούν σε έναν πιο καταστροφικό εμπορικό πόλεμο έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες αλλά η απάντηση της Κίνας και οι ενδείξεις από τις ΗΠΑ ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις υποδηλώνουν ότι αυτό το σενάριο μπορεί να αποφευχθεί.
Οι δασμοί 60 δισ. δολ. αντιστοιχούν περίπου στο 2,5% των συνολικών εξαγωγών εμπορευμάτων της Κίνας ή στο 0,5% του ΑΕΠ της, αλλά ο αντίκτυπος των δασμών στην κινεζική οικονομία θα είναι πολύ μικρότερος.
Κάποια από αυτά τα προϊόντα θα πηγαίνουν και πάλι στις ΗΠΑ, λόγω της έλλειψης υποκατάστατων, ενώ άλλα θα διοχετευτούν σε άλλες αγορές.
Σύμφωνα με τη Fitch, οι δασμοί των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του κινεζικού ΑΕΠ κατά περισσότερο από 0,1 ποσοστιαία μονάδα το 2018.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Όπως επισημαίνεται όμως σε ανάλυση της Fitch, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς σε όλους τους τομείς της Κίνας, είτε επειδή το διμερές εμπορικό έλλειμμα της με την Κίνα παραμένει μεγάλο είτε στο πλαίσιο ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της Κίνας, που ισοδυναμούν με το 3,6% του κινεζικού ΑΕΠ.
Κατά συνέπεια οι ευρύτεροι δασμοί θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία ενώ θα υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κινεζική οικονομία αλλά και αλυσίδα εφοδιασμού στην υπόλοιπη Ασία.
Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα υπονόμευε επίσης το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως.
Αυτό το σοβαρότερο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά η Fitch αναμένει οι νέες πολιτικές τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα σε απάντηση, να εξακολουθήσουν να αφορά σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης