Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Οι Έλληνες συνελήφθησαν για εισβολή σε στρατιωτική περιοχή - Τσίπρας: Η Άγκυρα να σοβαρευτεί

Τουρκία: Οι Έλληνες συνελήφθησαν για εισβολή σε στρατιωτική περιοχή - Τσίπρας: Η Άγκυρα να σοβαρευτεί
Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση μετά τις έντονες επικρίσεις από τους ηγέτες της ΕΕ
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από την Άγκυρα στις επικρίσεις που δέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δράση της στο Αιγαίο αλλά και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου χαρακτήρισε «απαράδεκτα» όσο αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία, «υπενθύμισε» ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν διότι εισέβαλαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
«Οι Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν διότι πέρασαν τα σύνορα χωρίς άδεια την 1η Μάρτιου.
Συνελήφθησαν διότι εισέβαλαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Η νομική διαδικασία συνεχίζεται...
Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους.
Περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αποφυγή ανακοινώσεων που παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο Aksoy χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επικρίσεις της ΕΕ.
«Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Οι εταίροι μας καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μεταξύ τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Οι εταίροι μας εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη τους, καταδικάζοντας με έντονο τρόπο τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, καλώντας την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αλλά θα πρέπει να απολύτως γίνει σαφές προς όλους, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αμφισβήτησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σοβαρευτεί και να σταματήσει τις προκλήσεις.
«Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές της καλής γειτονίας» τόνισε επίσης.
Ο ίδιος απέρριψε εμμέσως τα περί ομηρίας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, λέγοντας: «έχουμε ένα γεγονός που θα μπορούσε να λυθεί την ίδια μέρα αλλά δεν έγινε.
Έχουμε τη μεταφορά Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη και την παραμονή του εκεί χωρίς να έχει προχωρήσει η διαδικασία και να γνωρίζουμε γιατί κρατούνται.
Αυτό είναι προφανές ότι δημιουργεί ερωτηματικά και καχυποψία.
Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή, τουλάχιστον ακόμα».

Καμμένος: Επιβεβαιώθηκα για την ομηρία

Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο «απάντησε» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, την πρόθεση της Τουρκίας να στείλει να γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Τους εύχομαι καλορίζικο το γεωτρύπανο. 
Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα. 
Τώρα, αν το κάνουν για να προκαλέσουν να τους θυμίσουμε ότι την κατάσταση εγγυώνται χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.α» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογο του, Σάββα Αγγελίδη.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο επεισόδιο με το πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «τέτοιες ενέργειες εκθέτουν περισσότερο την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα»/
Εν τω μεταξύ, επιμένοντας στα περί «ομηρίας» των Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου του 2018, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως δικαιώθηκε, επικαλούμενος τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. 
«Λυπάμαι που δικαιώθηκα. 
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι ήταν όμηροι. 
Και εγώ χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση διότι παρά τις προσπάθειες σε επίπεδο Ταξιαρχίας και φυσικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων βρέθηκαν “κλειστοί δρόμοι”, γι’ αυτό και μίλησα για ομήρους» είπε.
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί εντοπισμού στρατιωτικών σχεδίων στα τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών, ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Τα κινητά τηλέφωνα ερευνήθηκαν παρουσία του Έλληνα ειδικού και βάσει των διεθνών κανόνων έρευνας και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα».

Ισχυρό μήνυμα από την ΕΕ 

Κατά τη χθεσινή (22/3/2018) συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ έστειλαν ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι 28 και καλούν την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων στρατιωτικών, και ζητούν την γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών σε ένα διάλογο με τα κράτη-μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης