Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα απαντήσει σε μία τουρκική επίθεση - Εάν το πράξει ο Erdogan θα... πυροβολήσει τα πόδια του

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα απαντήσει σε μία τουρκική επίθεση - Εάν το πράξει ο Erdogan θα... πυροβολήσει τα πόδια του
Ο φόρος στις πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να επιβληθεί εκεί που αυτές παράγουν πλούτο
Οι Ευρώ-τουρκικές σχέσεις με ιδιαίτερη αναφορά στη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το θέμα της φορολογικής σύγκλισης συζητήθηκαν στην Εαρινή Σύνοδο της ΕΕ τόνισε σε δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Θέλω να ξεκινήσω με τη χθεσινή συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας την ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι.
ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο φόρος στις πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να επιβληθεί εκεί που αυτές παράγουν πλούτο.
«Πρέπει όχι μόνο να τις φορολογήσουμε αλλά να κάνουμε και τη φορολόγησή τους αποτελεσματική.
 Θα πρέπει να αυστηροποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τους φορολογικούς παράδεισους. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στην πραγματικότητα των φορολογικών παραδείσων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων περιγράφοντας τις προτάσεις της Ελλάδας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
«Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην Eυρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης».
«Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Την ανάγκη να υπάρξει ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τραπεζική ολοκλήρωση.
«Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας.
«Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των λαών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας την εμπειρία της Ελλάδας και τις λάθος αποφάσεις.
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «είμαστε υπέρ ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα στήριξης καταθέσεων.
Στήριξης από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όπως αναμένουμε να εξελιχθεί ο ESM
Τάχθηκα υπέρ της μεταβολής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τόνισα ότι έχουμε αργήσει, καθώς η Ευρώπη δεν είχε την ικανότητα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και έπρεπε να καλεί τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για να επιλύσουν τα δικά της προβλήματα.
Ξεκαθάρισα ότι ο ESM δεν μπορεί να αναλάβει το καθήκον της Κομισιόν αναφορικά με τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Τάχθηκα υπέρ της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Δεν μπορεί το Eurogroup να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών».

Σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια τόνισε «βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει.
Η Ελλάδα, όμως, θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που έχουν κατακτηθεί με κόπο.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Τόνισα ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπήσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής
Τα σύνορά μας είναι σύνορα της ΕΕ.
Ζήτησα ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος.
Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας.
Από αυτό το μόνο που έχει είναι να χάσει
Στο παραπάνω πλαίσιο εξέφρασα την στήριξή μας για τη Σύνοδο της Βάρνας. Είναι νομίζω σαφές για πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα (σσ: η ανακοίνωση της ΕΕ) προς τη γειτονική χώρα και απόλυτα ισχυρό αναφορικά με το Αιγαίο.
Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ
Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.
Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον πρέοδρο Erdogan».
«Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λάο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης