Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «AA (low)» για τη Nordea, σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «AA (low)» για τη Nordea, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Nordea Bank από την DBRS
Σε «AA (low)» και «R-1 (middle)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Nordea Bank ο καναδικός οίκος DBRS, διατηρώντας αμετάβλητες τις προοπτικές (trend).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι αξιολογήσεις της Nordea αντικατοπτρίζουν το διαφοροποιημένο παν-σκανδιναβικό franchise, τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, την ανθεκτική ικανότητα παραγωγής κερδών, την υγιή κεφαλαιοποίηση, καθώς και το καλά διαχειριζόμενο προφίλ χρηματοδότησής της, παρά την εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση.
Η ποιότητα του ενεργητικού για τη Nordea παραμένει ισχυρή, με το ποσοστό των NPEs να διαμορφώνεται σε μόλις 2,1%, στα τέλη του 2017.
Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο πολύ υψηλό ποσοστό του 19,5%, για την ίδια χρονική περίοδο.
Τα καθαρά κέρδη της Nordea συρρικνώθηκαν κατά 43% -σε ετήσια σύγκριση- το τέταρτο τρίμηνο του 2017, εξαιτίας της χαμηλής δραστηριότητας στις κεφαλαιαγορές και της μείωσης του εισοδήματος, καθώς η τράπεζα απομακρύνθηκε από τομείς με υψηλότερο κίνδυνο, μειώνοντας την έκθεση σε ναυτιλία, offshore και πετρελαϊκές υπηρεσίες και τη Ρωσία.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν στα 624 εκατ. ευρώ το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 1,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν σε 1,11 δισ. ευρώ από 1,21 δισ. ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε 172,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, αντιπροσωπεύοντας το 43% της συνολικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DBRS, ενώ η κάλυψη ρευστότητας διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 152%.
Επισημαίνεται πως ο σκανδιναβικός γίγαντας ανακοίνωσε το περασμένο έτος την μεταφορά της έδρας της από τη Στοκχόλμη στο Ελσίνκι (περισσότερα εδώ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από τους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης