Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο - «Βουτιά» 1,77% για DAX

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο - «Βουτιά» 1,77% για DAX
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το χθεσινό sell off στη Wall Street
Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα (23/3/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το χθεσινό sell off στη Wall Street, που πυροδότησε η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλει δασμούς 50-60 δισ. στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, διευρύνοντας τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να έχει επιζήμιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε κατά 0,90% χαμηλότερα, στις 365,82 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε σήμερα νέα «βουτιά» 1,77%, στις 11.886,31 μονάδες, μετά τη χθεσινή πτώση 1,70%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,44% στις 6.921,94 μονάδες, ενώ στις 5.095,22 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, με απώλειες 1,39%.
Πτώση κατέγραψαν και τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,49% στις 22.289,10 μονάδες και τον IBEX 35 να κλείνει στο -0,99% και στις 9.393,10 μονάδες.


Οι κλάδοι τεχνολογίας, αυτοκινήτων και πρώτων υλών δέχτηκαν τις χειρότερες πιέσεις, με απώλειες 1,9%.
Ο Trump υπέγραψε χθες διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
O Trump ανέθεσε, παράλληλα, στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου -έστω και εάν η ΕΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο.
Πέραν της ΕΕ, προσωρινή εξαίρεση από τα μέτρα αναμένεται να δοθεί σε Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία και Νότια Κορέα, ενώ ήδη έχουν εξαιρεθεί ο Καναδάς και το Μεξικό.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα εμφανίζεται ήδη έτοιμη να «απαντήσει» στους δασμούς των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους έως και 3 δισ. δολ. στις εισαγωγές αμερικανικών φρούτων, κρασιού και καρπών
Η Next ήταν ένας από τους ελάχιστους κερδισμένους της Ευρώπης, στον απόηχο αισιόδοξων μηνυμάτων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανικής εταιρείας ενδυμάτων, Simon Wolfson.
Η εταιρεία ανέφερε μείωση 8% στα ετήσια της κέρδη για το 2017, λέγοντας ότι ήταν το πιο δύσκολο έτος που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία σε διάστημα 25 ετών.
Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές της έκλεισαν με «άλμα» 7,6%.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης