Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μισό δισ. ευρώ με το καλημέρα της νέας χρονιάς μάζεψε το ΤΑΙΠΕΔ

tags :
Μισό δισ. ευρώ με το καλημέρα της νέας χρονιάς μάζεψε το ΤΑΙΠΕΔ
«Τρέχει» το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων - Έρχεταιο ΔΕΣΦΑ και η προκήρυξη των ΕΛΠΕ
Ανεβάζει «στροφές» η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καθώς φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ότι περνά από το χέρι της έτσι ώστε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό και μέσα στο χρονοδιάγραμμα.
Στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του Ταμείου είναι το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος στον τομέα των επενδύσεων ο κ. Άρης Ξενόφος καθώς  κατέχει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου.
Με τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι μπήκε με το δεξί η νέα χρονιά καθώς με το «καλημέρα» μάζεψε πάνω από  0,5 δισ. ευρώ.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και την ίδια στιγμή ανεβάζουν τον πήχη της απόδοσης για το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ.
Η πώληση του 5% του ΟΤΕ έφερε στα ταμεία του κράτους το ποσό των 284 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο deal του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η πώληση του ΟΛΘ, που να σημειωθεί ολοκληρώθηκε νωρίτερα σε σχέση με το αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την οριστικοποίηση της πώλησης στα τέλη Απριλίου.
Τα κεφάλαια που μπήκαν στα κρατικά ταμεία ανήλθαν σε 231,926 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν από την εταιρεία South Europe Gateway Thessaloniki Limited.
Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ
Εκτός από το προαναφερόμενο τίμημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ  την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης ως αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Ο ΟΛΘ έχει πλέον νέο διοικητικό συμβούλιο και τα καθήκοντα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο συντονιστής της κοινοπραξίας DIEP GmbH-Terminal Link SAS-Belterra Investments Ltd, κ. Σωτήριος Θεοφάνης, με αναπληρωτή Πρόεδρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Terminal Link SAS, κ. Boris Wenzel.
Αισιοδοξία επικρατεί στο επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ  που προσδοκά στην επίτευξη των φετινών στόχων.
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξουν οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν για το ΔΕΣΦΑ.
Το ύψος του τιμήματος από τις δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες θα περάσει από το «ψιλό κόσκινο» του Ταμείου και σε περίπτωση που δεν ικανοποιεί, πιθανόν να ζητηθεί νέα βελτιωμένη προσφορά.
Το μεγάλο στοίχημα για το ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση του 51% των μετοχών των ΕΛΠΕ και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς προσδοκά η όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.
Η προσδοκία αυτή  βασίζεται στο γεγονός ότι άμεσα η επενδυτική κοινότητα θα έχει στα χέρα της την προκήρυξη της πώλησης.
Θα πρόκειται για τη πιο hot αποκρατικοποίηση που θα βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των επενδυτών στέλνοντας σήμα σημαντικών αλλαγών στην οικονομία.
Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει ήδη διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων για τα 10 περιφερειακά λιμάνια δρομολογώντας σταδιακά κι αυτό το μεγάλο κομμάτι των παραχωρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας είναι τα πρώτα λιμάνια που αναμένεται να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στο μικροσκόπιο των ενδιαφερόμενων είναι η Εγνατία Οδός για την οποία έχουν κατατεθεί εννέα προσφορές. Ανάμεσα σε αυτές είναι και του Ιβάν Σαββίδη.
Σημαντικό αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον για τη Μαρίνα Αλίμου καθώς έχουν κατατεθεί συνολικά 10 προσφορές.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου καθώς διαθέτει 1.246 θέσεις για σκάφη μέχρι και 45 μέτρων σε μήκος στο νότιο παραλιακό μέτωπο των Αθηνών και τη ίδια στιγμή διαθέτει χερσαία ζώνη έκτασης 210 στρεμματα με δυνατότητα συνολικής δόμησης 18.520 τμ. χρήσεων Τουρισμού-Αναψυχής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης