Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτά είναι τα 128 αμερικανικά προϊόντα που θα επιβάλει δασμούς η Κίνα

tags :
Αυτά είναι τα 128 αμερικανικά προϊόντα που θα επιβάλει δασμούς η Κίνα
Αυτά είναι τα 128 αμερικανικά προϊόντα που θα επιβάλει δασμούς η Κίνα 
Όπως πρόβλεψε η Wall Street Journal πριν από δύο ημέρες, τα αντίποινα της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ ύψους 50 δισ. δολαρίων, ήταν σχεδόν στιγμιαία και, αν και χαμηλής έντασης, αξίας μόλις 3 δισ. δολαρίων, βάσει των 128 κατηγοριών προϊόντων που αποκάλυψε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ότι θα στοχεύσει.
Με άλλα λόγια, ο κινέζος πρόεδρος Xi στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Σταματήστε να προκαλείτε, ή η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Σύμφωνα με το Bloomberg "Η Κίνα ως η τρίτη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και ως ο μεγαλύτερος ξένος ιδιοκτήτης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων το Πεκίνο έχει πολύ περισσότερους μοχλούς πίεσης προς την Ουάσιγκτον από ότι οι πολιτικοί των HΠA παραδέχονται".
Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι ο αντίκτυπος των δασμών που ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα μπορεί να είναι αρκετά περιορισμένος.
Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 25% στα εισαγόμενα αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων, οι πρόσθετοι δασμοί ύψους 12,5 δισ. δολαρίων  ισοδυναμούν με επιπρόσθετη χρέωση 2,9% για όλες τις εξαγωγές της Κίνας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της JPMorgan.
"Από μακροπρόθεσμη άποψη, οι δασμοί ισοδυναμούν μόνο με το 0,1% του ΑΕΠ της Κίνας και οι επηρεαζόμενες εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,2% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας" τονίζει η JP Morgan.
Ωστόσο, η JPM προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σύγχυση για το εάν η κυβέρνηση Trump σκοπεύει να επιβάλει δασμούς αξίας 50 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές ή σκοπεύει να αυξήσει τα έσοδά της (από δασμούς) κατά 50 δισ. δολάρια (σχεδόν το 10% των ετήσιων κινεζικών εισαγωγών).
Εάν πρόκειται για την τελευταία περίπτωση, οι δασμοί των ΗΠΑ θα ανέλθουν στα 200 δισ. δολάρια, ή στο επιβλητικό 40% των κινεζικών εισαγωγών.



Προς το παρόν όμως και μόλις λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 25% για στοχευόμενα κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αεροδιαστημικής, τεχνολογίας πληροφορικής, τηλεπικοινωνίας και μηχανημάτων (ο πλήρης προτεινόμενος κατάλογος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες), η Κίνα δημοσίευσε έναν κατάλογο 128 προϊόντων (αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβάλει δασμούς) που χωρίστηκαν σε επτά κατηγορίες και περιλάμβαναν χοιρινό κρέας, ανακυκλωμένο αλουμίνιο, χαλυβδοσωλήνες, φρούτα και κρασί.
Συγκεκριμένα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει τους δασμούς σε δύο στάδια.
Πρώτον, δασμοί 15% για 120 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των χαλύβδινων σωλήνων, των αποξηραμένων φρούτων και του κρασιού, και στη συνέχεια δασμός 25% για το χοιρινό κρέας και το ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Το Πεκίνο εξήγησε περαιτέρω ότι εάν Κίνα και ΗΠΑ δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου, μετά από δημόσια περίοδο διαβουλεύσεων που λήγει στις 31 Μαρτίου 2018, το Πεκίνο θα αρχίσει να εισπράττει δασμούς 15% στις αμερικανικές εισαγωγές αξίας 977 εκατ. δολαρίων, από φρούτα, ξηρούς καρπούς, κρασί, μετουσιωμένη αλκοόλη, ginseng και σωλήνες από χάλυβα.
Στη συνέχεια, η Κίνα θα μπορούσε να εφαρμόσει πρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε εισαγωγές προϊόντων αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού κρέατος και του αργιλίου.
Ο πλήρης κατάλογος των εισαγωγών από τις ΗΠΑ που προορίζονται από την Κίνα αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης