Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την Ελβετία - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την Ελβετία - Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ελβετίας από τη Fitch
Σε «ΑΑΑ» και «F1+» επιβεβαίωσε σήμερα (23 Μαρτίου 2018) η Fitch τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Ελβετίας, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν το ιστορικό συνετής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τη διαφοροποιημένη και πλούσια οικονομία, τα υψηλά επίπεδα ανθρωπίνου δυναμικού και το πολύ υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,1% και 1,9% τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, έναντι μέσης οικονομικής ανάπτυξης 1,6% την περίοδο 2013-2017.
Ο πληθωρισμός -σε ετήσια σύγκριση- επέστρεψε σε θετικό έδαφος το περασμένο έτος, στο 0,6% τον Δεκέμβριο 2017, με τον οίκο να κάνει λόγο για επιδόσεις 1% το 2018 και 1,3% το 2019.
Η Ελβετία διαθέτει θέση καθαρού εξωτερικού πιστωτή (άνω του 150% του ΑΕΠ!), ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 10,2% το 2017.
Επικαλούμενη την εκτίμηση για συνέχεια του δημοσιονομικού πλεονάσματος (0,4%) την επόμενη διετία, ο οίκος αναμένει μείωση του δημοσίου χρέους στο μόλις 28,4% του ΑΕΠ, το 2019.
Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό τομέα, παραμένει μεγάλος, πενταπλάσιος του ελβετικού ΑΕΠ, με τις δύο συστημικές τράπεζες (Credit Suisse και UBS) να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνολικού ενεργητικού για τον κλάδο!
Ο τραπεζικός τομέας είναι σε γενικές γραμμές κεφαλαιοποιημένος, με τον μέσο δείκτη Core Tier 1 (CET1) για τις μεγάλες τράπεζες (Credit Suisse, UBS, Zuercher Kantonalbank, Raiffeisen και Postfinance) να διαμορφώνεται στο 19,7%, στο τέλος του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης