Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch και S&P επιβεβαιώνουν σε «ΑΑΑ» τη Νορβηγία, σταθερό το outlook

tags :
Fitch και S&P επιβεβαιώνουν σε «ΑΑΑ» τη Νορβηγία, σταθερό το outlook
Fitch και S&P επιβεβαιώνουν τις αξιολογήσεις της Νορβηγίας
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΑΑΑ» (ανώτατη) για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Νορβηγίας προχώρησαν οι αμερικανικοί οίκοι Standard & Poor’s και Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρεται και στις δύο εκθέσεις, οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τον ισχυρό κρατικό ισολογισμό, τα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τη σημαντική καθαρή θέση των εξωτερικού πιστωτών, τις ισχυρές επιδόσεις στους δείκτες διακυβέρνησης, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και το πολύ υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που επιτρέπουν στη σκανδιναβική χώρα ώστε να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη νέα ραγδαία πτώση των τιμών πετρελαίου.
Η Fitch προβλέπει ότι αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2018, με επιβράδυνση στο 2,2% το 2019, έναντι επίδοσης 1,9% το περασμένο έτος.
Ο πληθωρισμός -σε ετήσια σύγκριση- της νορβηγικής οικονομίας υποχώρησε στο 1% τον Οκτώβριο του 2017, από το ιστορικό υψηλό του 5% τον Ιούλιο του 2016, για να ανακάμψει στο 2,3%, τον Φεβρουάριο του 2018.
Επίσης, λόγω της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου το 2017, το δημοσιονομικό πλεόνασμα βελτιώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ το 2017 (2016: 4%).
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία αποτελεί έναν καθαρό εξωτερικό πιστωτή (31% του ΑΕΠ)!
Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετριάζονται από την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα των εγχώριων τραπεζών και τον πλούτο των νοικοκυριών (32% του ΑΕΠ), σημειώνεται.
Οι οικονομικές εκτιμήσεις της S&P:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης