Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε σταθερό, από αρνητικό, το outlook της Ν. Αφρικής - Στο «Baa3» η αξιολόγηση

tags :
Moody's: Αναβαθμίζεται σε σταθερό, από αρνητικό, το outlook της Ν. Αφρικής - Στο «Baa3» η αξιολόγηση
Η Moody's αναβαθμίζει τις προοπτικές για τη Νότια Αφρική, μετά την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα 
Στην αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) επαναξιολόγησης για τη Νότια Αφρική, από αρνητικές σε σταθερές, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Moody's, λίγες εβδομάδες μετά την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα.
Οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας παρέμειναν αμετάβλητες σε «Baa3» και «Α3», αντίστοιχα.
Η Moody's εκτιμά ότι η μέχρι πρότινος αποδυνάμωση των θεσμών θα αντιστραφεί σταδιακά, σε ένα πιο διαφανές και προβλέψιμο πλαίσιο πολιτικής.
Η ανάκαμψη των θεσμών της χώρας θα στηρίξει, σταδιακά, την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμάται.
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν μια ισορροπία των κινδύνων.
Βέβαια, ο οίκος επισημαίνει πως η Νότια Αφρική διατηρεί ισχυρά πλεονεκτήματα, όπως οι «βαθιές» εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές, ο ικανοποιητικά κεφαλαιοποιημένος τραπεζικός τομέας, το καλά αναπτυγμένο μακροοικονομικό πλαίσιο και το χαμηλό χρέος σε ξένο νόμισμα.
Η Moody's υπολογίζει σε 55% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος την περίοδο 2018-2019.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, κάνει λόγο για επίδοση 1,2% το 2018 και 1,7% το 2019, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες αντίστοιχες προβλέψεις 1,5% και 2,2%.

Δίωξη για διαφθορά κατά του τέως Προέδρου, Jacob Zuma

Δίωξη κατά του πρώην Προέδρου, Jacob Zuma, κατέθεσαν οι αρχές της Νοτίου Αφρικής νωρίτερα μέσα στον μήνα, στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα και χρονολογείται από τη δεκαετία του '90.
Ο 75χρονος πολιτικός, που τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ύπατο αξίωμα στη Νότια Αφρική, υπό την πίεση του κόμματός του, του κεντροαριστερού Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), φέρεται να δωροδοκήθηκε για να εγκρίνει, το 1999, σύμβαση ύψους 4,2 δισεκ. ευρώ που υπέγραψε η Νότια Αφρική με πολλές ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τη γαλλική Thales.
Βέβαια, αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Ο πρώην Πρόεδρος του ANC αντιμετωπίζει σχεδόν 800 κατηγορίες διαφθοράς, που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990!

Αέρας ανανέωσης με 30 αλλαγές στο υπουργικό σχήμα – Επιστρέφει ο δημοφιλής ΥΠΟΙΚ Nene

Στην αντικατάσταση 30 υπουργών και αναπληρωτών υπουργών προχώρησε στις 26 Φεβρουαρίου 2018 ο νέος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, κ. Cyril Ramaphosa, έντεκα ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ανώτατο αξίωμα.
Μεταξύ των αλλαγών ξεχωρίζει η επιστροφή του κ. Nhlanhla Nene στην θέση του επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αναμένεται να γεμίσει με αυτοπεποίθηση τις τοπικές αγορές.
Ο κ. Nene είχε αντικατασταθεί από τον Douglas Van Rooyen στις 9 Δεκεμβρίου 2015, μετά από πρωτοβουλία του παραιτηθέντα Πρόεδρο Jacob Zuma.
Η κίνηση είχε προκαλέσει «βουτιά» στις χρηματιστηριακές αγορές, σημαντική πτώση στο νόμισμα ραντ, αλλά και την οργή αξιωματούχων και επενδυτικού κοινού.
Ο κ. Nene, είχε κερδίσει το σεβασμό μεταξύ των εγχώριων και διεθνών επενδυτών, με συνέπεια η απομάκρυνση του να θεωρηθεί από πολλούς ως μία κίνηση που εξυπηρετούσε συμφέροντα.
Να παρατεθεί σε αυτό το σημείο η έκθεση του οίκου Fitch, ο οποίος σχολίαζε πως η παραίτηση του Jacob Zuma από την προεδρία της Νότιας Αφρικής μειώνει τον κίνδυνο για μία «παράλυση» των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Όπως αναφερόταν, ο κ. Cyril Ramaphosa, θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση της διακυβέρνησης και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ανάπτυξης.
Η πρώιμη διαδοχή από τον κ. Ramaphosa υποδηλώνει ότι η υποστήριξη μεταξύ των ανώτερων μελών του ANC, συσπειρώνεται γύρω του, ωστόσο, οι διαιρέσεις εντός του κόμματος παραμένουν, επισημαίνεται.
Ο Jacob Zuma υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Φεβρουαρίου 2018, μετά από έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης, των πολιτών αλλά και του κόμματός του.
Η παραίτησή του σηματοδοτεί το τέλος μίας θητείας εννέα ετών σημαδεύτηκε από ουκ ολίγα σκάνδαλα διαφθοράς και σταθερή μείωση της δημοτικότητας του Εθνικού Κογκρέσου της Αφρικής (ANC), του ιστορικού απελευθερωτικού κινήματος του θρύλου Nelson Mandela.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης