Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε «Α-», από «ΒΒΒ+», η αξιολόγηση της Ισπανίας - Θετικό το outlook

tags :
S&P: Αναβαθμίζεται σε «Α-», από «ΒΒΒ+», η αξιολόγηση της Ισπανίας - Θετικό το outlook
Αναβάθμιση της αξιολόγησης για την Ισπανία, κατά μία βαθμίδα, από την S&P 
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας -σε «Α-» από «ΒΒΒ+»- για την Ισπανία προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας μάλιστα τις θετικές προοπτικές (outlook).
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε αμετάβλητη σε «A-2».
H S&P υπολογίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας στο 2,7% το 2018, από 3,1% το περασμένο έτος, ενώ αναμένει επιβράδυνση την περίοδο 2019-2021.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης καθ' όλη μέχρι το 2021, αναφέρεται, ενώ μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σταδιακά στο 86% του ΑΕΠ.
Κατά την άποψη του οίκου, η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, περιορίζεται από το κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Καταλονία, ο οίκος εκτιμά ότι η περιοχή θα παραμείνει μέρος της Ισπανίας, αν και οι πολιτικές εντάσεις θα επιμείνουν.
Ωστόσο, παρά την έντονη πτώση τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό, στο 16,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό του 26,9% το 2013, αλλά εξακολουθεί να είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., μετά την Ελλάδα.
Ο οίκος αναμένει το ποσοστό ανεργίας να συρρικνωθεί στο 15,6% το 2018.
Επίσης, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί σε λίγο κάτω από 2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018-2021.
Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις της S&P:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης