Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Εξελέγησαν οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας - Συμφωνία Κινήματος Πέντε Αστέρων και Κεντροδεξιάς

Ιταλία: Εξελέγησαν οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας -  Συμφωνία Κινήματος Πέντε Αστέρων και Κεντροδεξιάς
Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν κατά την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου θα ενισχυθούν ή θα ανατραπούν
Τους δύο προέδρους τους εξέλεξαν σήμερα (24/3/2018) τα μέλη του ιταλικού Κοινοβουλίου.
Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Roberto Fico, 44 ετών και με καταγωγή από τη Νάπολη, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του κινήματος Πέντε Αστέρων.
Στη Γερουσία, επικράτησε η νομικός Elisabetta Casellati, 71 ετών, του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα, που αναλαμβάνει πρόεδρος της Γερουσίας. Και στις δυο περιπτώσεις η εκλογή κατέστη δυνατή χάρη σε συμβιβασμό της συντηρητικής παράταξης με τα Πέντε Αστέρια.
 Οι αναλυτές, όμως, κρατούν, ως κύριο στοιχείο της όλης αυτής διαδικασίας το ότι η τελική λύση επετεύχθη χάρη στον στενό διάλογο των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, ενώ ο Berlusconi δεν μπόρεσε να διαδραματίσει τον παρεμβατικό ρόλο του που ο ίδιος είχε διεκδικήσει αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου 2018.
Αντιθέτως, πριν από τη σημερινή θετική εξέλιξη, η προσέγγιση της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού.
Ο Silvio Berlusconi αναφέρθηκε αμέσως σε «ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας» και σε «εχθρική πράξη της Λέγκα», η οποία, σύμφωνα με τον πρώην Καβαλιέρε, στοχεύει σε κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια.
Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν κατά την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου θα ενισχυθούν ή θα ανατραπούν σε περίπου δέκα ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella-ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης