Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στη Βάρνα και τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στρέφεται το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης

Στη Βάρνα και τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στρέφεται το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης
Η κυβέρνηση περιμένει εάν η σκληρή στάση της ΕΕ, στο ρητορικό πάντα επίπεδο, θα έχει συνέχεια με πιέσεις προς τον Erdogan
Στην Βάρνα της Βουλγαρίας, έχει στραμμένη την προσοχή της η κυβέρνηση, όπου διεξάγεται σήμερα (26/3) η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στους απόηχους της Συνόδου Κορυφής αλλά και της σκληρής απάντησης Erdogan.
Η κυβέρνηση περιμένει εάν η σκληρή στάση της ΕΕ, στο ρητορικό πάντα επίπεδο, θα έχει συνέχεια με πιέσεις προς τον Erdogan. 
Nα σεβαστεί το διεθνές και ευρωπαικό δίκαιο και να σταματήσει τις προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και επιπλέον εάν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η απάντηση του Erdogan ήταν ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων καθώς επίσης ότι «την μεγάλη Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε...αν χρειαστεί, θα δώσουμε τις ζωές μας και αν χρειαστεί, θα πάρουμε ζωές».
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως πρόβαλλε σαν «διπλωματική επιτυχία του πρωθυπουργού» την απερίφραστη και σκληρή καταδίκη της Τουρκίας από την Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η καταδίκη της ΕΕ προέκυψε μετά από την στάση και την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος έβαλε στην διαπραγμάτευση και το θέμα της Ρωσίας, αξιοποιώντας την επικοινωνία του την ίδια ημέρα με τον Vladimir Putin και την ενημέρωση που του έκανε για την συνομιλία του με τον Donald Trump.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τα Ψαρά ο οποίος απευθυνόμενος προς την Τουρκία είπε:
-Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο.
-Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
-Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Και θα πρόσθετα, να κατανοήσει, ταυτόχρονα, ότι στον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες, η καλή γειτονία και η διαρκής επιδίωξη επίλυσης των διαφορών.
 Στο δικό του ύφος και σε απόσταση από τον πρωθυπουργό επέστρεψε ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος προς τον Erdogan και προς τους Ευρωπαίους συμμάχους:
«...Όσοι σκέφτονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες θα πρέπει να θυμούνται και το 1821, το πώς ο ελληνικός λαός, ως μία ψυχή, ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε την αυτοκρατορία και τη συνέτριψε.
Ζητώ, τη  στήριξη των φίλων και συμμάχων για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών...
Δεν φτάνουν απλώς οι δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις και τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους μας...
Τέτοιου είδους συμπεριφορές (της Τουρκίας) την απομονώνουν και τη στέλνουν ξανά πίσω, εκεί που ξεκίνησε, από τα βάθη της Ανατολής.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση ενώ επιθυμεί να εντάξει την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας στην ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν επιθυμεί επιδείνωση ή πολύ περισσότερο διάρρηξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Φυσικά εάν προκύψει κάτι τέτοιο δεν θα είναι για τα ελληνοτουρκικά αλλά για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Συρία και στο Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης