Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι «8+5» μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας πριν και μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο

Οι «8+5» μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας πριν και μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο
Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Αθήνα δεν θα μπορεί να διεκδικεί και να λαμβάνει κανένα από τα μέτρα διευθέτησης του χρέους.
Με «οκτώ» μεγάλες προκλήσεις πριν από την έξοδο και άλλες «πέντε» μετά βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών, εκτός από την κατάρτιση του σχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας του οποίου βασικό ζητούμενο θα είναι η ανάπτυξη, έντονος είναι ο προβληματισμός για το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα την επόμενη μέρα από την λήξη του 3ου Μνημονίου. 
Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα των τεσσάρων εκπροσώπων των δανειστών οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν αρχίσει πλέον και προετοιμάζονται ότι το νέο πλαίσιο μόνο χαλαρό δεν μπορεί να είναι και θα συνοδεύεται από σφιχτή εποπτεία, δεσμεύσεις και όρους για το ελληνικό χρέος.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Αθήνα δεν θα μπορεί να διεκδικεί και να λαμβάνει κανένα από τα μέτρα διευθέτησης του χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ετοιμάζουν όρο τον οποίο θα συμπεριλάβουν στο κείμενο της συμφωνίας το οποίο θα εγκριθεί από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου με τον οποίο η ελληνική πλευρά θα δεσμεύεται για την συνέχιση τους.
Θα δεσμεύεται επίσης ότι δεν πρόκειται να ξηλώσει κανένα από τα προηγούμενα προαπαιτούμενα μέτρα που προωθήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια και θα τηρεί την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέχρι και το 2022 και 2% μέχρι το 2060.
Οι βουλευτικές εκλογές το 2019 είναι για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για το γεγονός ότι οι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα του δημοσίου αλλά για τον αυξημένο κίνδυνο χαλάρωσης της κρατικής μηχανής.
Στην Βελγική πόλη είναι πλέον άριστοι γνώστες της ελληνικής συμπεριφοράς στην διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου όπου έξι μήνες πριν και έξι μετά παραλύει ο κρατικός μηχανισμός και τα πάντα στο δημόσιο υπολειτουργούν.
Η ανάπτυξη και ο κίνδυνος να είναι πρόσκαιρη και όχι βιώσιμη θεωρείται νούμερο ένα πρόκληση για τους δανειστές.
Υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε βιώσιμο δρόμο και αυτές είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η αύξηση των επενδύσεων μέσα από ένα φορολογικό πλαίσιο που θα είναι φιλικό προς τους επενδυτές, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και ο εκσυγχρονισμός κρατικής μηχανής. 
Ανησυχία υπάρχει για τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών από τα οποία θα φανεί αν θα προκύψουν νέες ή όχι κεφαλαιακές ανάγκες. Επίσης αν η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές ακόμη και αν αυτές είναι νευρικές είναι επίσης ένα ακόμη σημαντικό θέμα.
Σε ότι αφορά τις προκλήσεις πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια ανάμεσα σε αυτές είναι η έγκαιρη υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν ιδανική στιγμή για να ολοκληρωθεί είναι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. 
Άλλωστε το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου με στόχο να υπάρξει staff level agreement ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Τον Μάιο θα μπει στο τραπέζι η τύχη του αφορολόγητου ορίου.
Η μείωσή του από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο έχει νομοθετηθεί για το 2020.
Ανάλογα με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2018 και 2019 θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολογήτου έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων.
Αφού η κυβέρνηση ολοκληρώσει τις 88 τελευταίες δεσμεύσεις τότε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο θα ανακοινωθεί η τελική πρόταση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους η οποία θα έχει συζητηθεί νωρίτερα στη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Τον Ιούνιο θα ανακοινώσει το Ταμείο για το αν θα έχει τελικά ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και ρόλο στην μεταμνημονιακό πλαίσιο αυξημένης εποπτείας.

Οι προκλήσεις

Πρίν το Πρόγραμμα

1.        Εξωτερικές εξελίξεις

2.       Stress test τραπεζών

3.       88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης

4.       Προ – νομοθετική δέσμη μέτρων ( αφορολόγητο)

5.       Αναπροσαρμογή αντικειμενικών τιμών

6.       Ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας

7.       Διορισμός διευθυντικών στελεχών στον δημόσιο τομέα

8.       Ενεργοποίηση προγράμματος του ΔΝΤ;

 Μετά το πρόγραμμα

1.       Ιδιοκτησία μεταρρυθμίσεων /Κίνδυνος αναστροφής μνημονιακών μεταρρυθμίσεων

2.       Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα/ πλαίσιο εποπτείας

3.       Προεκλογική χαλάρωση (σ.σ.  οι πιο πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με τις αποτελεσματικότητα του δημοσίου, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος μη εφαρμογής από την κρατική μηχανή ειδικά σε προεκλογική περίοδο

4.       Αντίσταση σε κατεστημένα συμφέροντα

5.       Βιώσιμη ανάπτυξη ( για να στηριχθεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια τα 4 πιο σημαντικά βήματα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η αύξηση των επενδύσεων, ο εκσυγχρονισμός κρατικής μηχανής).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης