Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Ποια χώρα θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία από έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας;

MarketWatch: Ποια χώρα θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία από έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας;
Τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη αντισταθμίζονται από τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις
Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση πλέον, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έθεσε το πρώτο ντόμινο σε κίνηση και θα είναι δύσκολο να σταματήσει.
Συγκεκριμένα, ο Trump επέβαλε δύο δασμούς, έναν για τις κινεζικές εισαγωγές και έναν για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή (23/3).
Συνολικά, αυτοί οι δασμοί θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις παγκοσμίως που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη αντισταθμίζονται από τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Οι ενέργειες του Trump συμβαδίζουν με την εμπορική πολιτικού του «Η Αμερική Πρώτη», καθώς και με την προεκλογική του υπόσχεση για «σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα».
Αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες εκλογές τον Νοέμβριο του 2018, οι δασμοί στην Κίνα μπορεί να δείχνουν ως μία έξυπνη κίνηση για τον Trump ώστε να διατηρήσει την στήριξη των ψηφοφόρων, ωστόσο εάν ληφθούν υπόψην οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι πράξεις του όχι απλά θα αντισταθμίσουν τα οφέλη των ψηφοφόρων από τις φορολογικές περικοπές μέσω υψηλότερων τιμών για τους καταναλωτές, αλλά η αντίποινα της Κίνας θα μπορούσε να πλήξει σε μεγάλο βαθμό μέρος του πυρήνα του.
Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ, Michael Froman, «όλες οι οικονομίες θα επηρεαστούν αρνητικά, το μόνο ερώτημα είναι το πόσο».
Δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα αντιδράσει η Κίνα, αλλά έχει αρκετές επιλογές, μία εκ των οποίων θα ήταν η επιβολή φόρου στις εξαγωγές προϊόντων προς τις ΗΠΑ, αλλά μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδραση των κινέζων παραγωγών.
Μία άλλη πιθανότερη επιλογή θα ήταν η επιβολή αντίποινας στους δασμούς, καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή σπόρων και σιτηρών από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η Κίνα θα μπορούσε να στοχεύσει την αμερικανική γεωργία.
Ας μην ξεχνάμε ότι με το 19% του συνολικού ποσού των 6,26 τρισ. δολ. του χρέους των ΗΠΑ σε ξένους πιστωτές, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος χρεών των ΗΠΑ.
Εάν η Κίνα αποφάσιζε να «πετάξει» μεγάλα ποσά χρέους των ΗΠΑ ως μέτρο αντίποινας, κάτι τέτοιο θα είχε επιζήμιες συνέπεις για την αμερικανική οικονομία, γεγονός που σημαίνει ότι οι κινήσεις του Trump δε φαίνονται τόσο ευνοϊκές όσο ο ίδιος πιστεύει ότι είναι.
Εν τέλει, οι εμπορικοί εταίροι τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας θα επηρεαστούν από την ενδεχόμενη κλιμάκωση των αντιποινών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο παγκόσμιας εμπορικός πόλεμος, αν και μοιάζει ακόμα απίθανος, εκιτμάται ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες κατά μία με τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο παγκόσμια ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης