Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Κάτω από το όριο του 3% το έλλειμμα του 2017 για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία

Γαλλία: Κάτω από το όριο του 3% το έλλειμμα του 2017 για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,6% του ΑΕΠ το 2017
Κάτω από το όριο του 3% μείωσε η Γαλλία το δημοσιονομικό της έλλειμμα, για πρώτη σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, γεγονός που προσφέρει στήριξη στον στόχο του προέδρου Em. Macron να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,6% του ΑΕΠ το 2017, ξεπερνώντας τον στόχο της κυβέρνησης για 2,9%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από την περίοδο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.
Το 2016, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ.
Ο Macron κατέστησε το σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ακρογωνιαίο λίθο στο στόχο του να αποκαταστήσει τη φήμη της Γαλλίας ως κατά συρροήν παραβάτη των κανόνων της ευρωζώνης.
«Αυτό μας βοηθά να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Mer στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.
«Σήμερα, όταν ο πρόεδρος μιλά στην Ευρώπη, τον ακούν και τον σέβονται».
Λίγο μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάιο, ο Μacron υιοθέτησε μέτρα λιτότητας προκειμένου να διασφαλίσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το όριο του 3%, κάτι που του κόστισε πολύτιμες μονάδες στα ποσοστά δημοτικότητάς του.
Ωστόσο, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE έδειξαν ότι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλότερη είσπραξη φόρων, χάρη στους αυξημένους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης