Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με «φόντο» την ένταση με Ρωσία - Στο -0,83% ο DAX

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με «φόντο» την ένταση με Ρωσία - Στο -0,83% ο DAX
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα (26/3/2018) τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα, καθώς χώρες της ΕΕ προχώρησαν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,72% χαμηλότερα, στις 363,18 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,83% στις 11.787,26 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,48% στις 6.888.69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,57% χαμηλότερα, στις 5.066,28 μονάδες.
Οι ιταλικές μετοχές σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 1,2%, καθώς ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini, δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κίνημα Πέντε Αστέρων προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία, μία ημέρα αφότου τα δύο κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εκλογή προέδρων σε Βουλή και Γερουσία.


Σε διπλωματικό πόλεμο εξελίσσεται η κόντρα για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα Sergei Skripal στη Βρετανία καθώς ΗΠΑ και 14 χώρες της Ε.Ε. προχωρούν σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών. Με αντίποινα απαντά η Μόσχα.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ανακοίνωσε από τη Βάρνα, την απόφαση χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απελάσεις δεκάδων Ρώσων διπλωματών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την Ευρώπη έχουν απελαθεί τουλάχιστον 42 Ρώσοι διπλωμάτες.
«14 κράτη-μέλη αποφάσισαν να απελάσουν τους Ρώσος διπλωμάτες.
Δεν αποκλείονται περαιτέρω μέτρα τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η απέλαση των τεσσάρων διπλωματών είναι ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τη Μεγάλη Βρετανία και σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της γερμανικής κυβέρνησης να μην αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις σε στενούς εταίρους και συμμάχους» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ θα απελάσουν 48 Ρώσους αξιωματούχους.
Θα δώσουμε διορία στη ρωσική κυβέρνηση να κλείσει το προξενείο στο Σιάτλ έως τις 2 Απριλίου.
Έχουμε αρχίσει να διαδικασία απέλασης 12 υπαλλήλων πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του State Department.
Από την πλευρά της, η Ρωσία σχολίασε ότι θα απαντήσει στις αμερικανικές ενέργειες απελαύνοντας 60 Αμερικανούς διπλωμάτες.
Εν τω μεταξύ, υποχώρησαν οι φόβοι για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα προτίθεται να προχωρήσει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του εμπορίου, προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Hua Chunying, «η Κίνα είναι διατεθειμένη να διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να επιλύσουμε τις διαφορές μας σε ό,τι αφορά το εμπόριο».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ήρθε σε μία περίοδο αυξημένης ανησυχίας αναφορικά με έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να προκληθεί ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal», οι ΗΠΑ απέστειλαν μια λίστα στο Πεκίνο με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων από την Κίνα να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα και να επιτρέψει μεγάλη πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών στον οικονομικό τομέα της Κίνας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, και ο αρμόδιος για θέματα Εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer απέστειλαν επιστολή στον πρόσφατα ορισθέντα αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He, με την οποία παραθέτουν τα βήματα που η Κίνα πρέπει να κάνει προκειμένου να μειωθούν οι ανισορροπίες στο μεταξύ τους εμπορικό ισοζύγιο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης