Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σύγκριση τεσσάρων μικρών εταιρειών του ΧΑ – Πως διαμορφώθηκαν μεγέθη και τι δείχνουν οι αποτιμήσεις

Σύγκριση τεσσάρων μικρών εταιρειών του ΧΑ – Πως διαμορφώθηκαν μεγέθη και τι δείχνουν οι αποτιμήσεις
Προβάδισμα για την Νάκας, η οποία προσφέρεται στους επενδυτές σε χαμηλή αποτίμηση, έχει υψηλή κερδοφορία, χαμηλό δανεισμό και προσφέρει καλό μέρισμα
Οι δημοσιεύσεις λογιστικών καταστάσεων δίνει καλές ευκαιρίες για συγκρίσεις εταιρειών.
Εκτός από τη σύγκριση ομοειδών εταιρειών, η σύγκριση εταιρειών που είναι κοντά σε κεφαλαιοποίηση αποτελεί μία ακόμη καλή μέθοδο προκειμένου ένας επενδυτής να δει πόσο φθηνή είναι μία εταιρεία.
Πρόσφατα δημοσίευσαν αποτελέσματα οι εταιρείες Παπουτσάνης, ΓΕΒΚΑ, Τσουκαρίδης και Νάκας, με τα αποτελέσματα της τελευταίας να αφορούν εξάμηνο.
Καλά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών, αλλά κάποιες έχουν προεξοφλήσει και μάλιστα για τα καλά το γύρισμα.
Η Παπουτσάνης, που πριν από μερικά χρόνια είχε βρεθεί σε δεινή θέση, σήμερα ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Αύξησε κέρδη και πωλήσεις, περιμένει διψήφια αύξηση πωλήσεων φέτος, έχει έναν ισολογισμό που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτούς που δημοσίευε μερικά χρόνια πριν αλλά έχει και μία αποτίμηση στο ταμπλό που μάλλον έχει ενσωματώσει τα καλά και των επόμενων ετών.
Η αποτίμηση των 21,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη των 420 χιλ. ευρώ μάλλον είναι απαιτητική.
Επίσης η καθαρή θέση είναι στα 17,9 εκατ. ευρώ άρα και σε όρους P/BV δεν έχει να επιδείξει κάτι.
Έχει χαμηλό καθαρό δανεισμό, καλές λειτουργικές ταμειακές ροές, και φυσικά ένα εργοστάσιο που δεν υπάρχει ανάλογο στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη.
Εξαιρετικό προϊόν αλλά οι μέτοχοι πρέπει να δουν και αποδόσεις.
Διαθέτει growth, αλλά πρέπει οι επενδύσεις που έγιναν να αποδώσουν, ώστε να μειωθούν τα κόστη και να αυξηθεί η κερδοφορία.
Η Τσουκαρίδης στην αποτίμηση των 12,5 εκατ. ευρώ παίζει με P/BV οριακά πάνω από 2 φορές, έχει χαμηλό καθαρό δανεισμό και υψηλή κερδοφορία.
Διαπραγματεύεται με p/e κάτω από 10 φορές αφού δημοσίευσε καθαρά κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ.
Λόγω της χαμηλής καθαρής θέσης η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων είναι πολύ υψηλή.
Η ΓΕΒΚΑ από την άλλη με κεφαλαιοποίηση 14,4 εκατ. ευρώ παίζει με ελκυστικό p/bv αφού η καθαρή θέση είναι στα 23,1 εκατ. ευρώ, ενώ και η σχέση ξένων προς ιδίων κεφαλαίων είναι χαμηλή αφού οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 7,5 εκατ. ευρώ.
Δεν αύξησε τις πωλήσεις της στη χρήση αλλά διατήρησε την καθαρή της κερδοφορία σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από αυτά του 2016 και συγκεκριμένα στις 698 χιλ. ευρώ.
Δεν διαθέτει χαμηλό p/e αλλά και φέτος οι μέτοχοι θα πάρουν κάτι σε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε καλή απόδοση.
Τέλος η Νάκας κάθε χρόνο δίνει απόδοση στους μετόχους και στην αποτίμηση των 9,7 εκατ. ευρώ παίζει με πολύ χαμηλό p/bv αφού η καθαρή θέση είναι στα 17,9 εκατ. ευρώ.
Εξαιρετικά χαμηλός ο καθαρός δανεισμός, χαμηλή η σχέση ξένων προς ιδίων κεφαλαίων και κέρδη στο εξάμηνο 672 χιλ. ευρώ.
Η εισηγμένη δείχνει πως για το σύνολο της χρήσης θα έχει καλή κερδοφορία και ο χαμηλός πολλαπλασιαστής κερδών είναι δεδομένος.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω η μετοχή της Νάκας έχει ένα σαφέστατο προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης