Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πρόβλημα της χώρας είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό

Το πρόβλημα της χώρας είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό
Οκτώ χρόνια κρίσης δεν έφθασαν όπως όλα δείχνουν να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα
Το πολιτικό σύστημα… ζει και εργάζεται για το δικό του μέλλον έχοντας ως «μαξιλάρι» την πελατειακή του βάση, η οποία όμως δεν έχει κατανοήσει ακόμη ότι ο εργοδότης του, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο βάρεσε «κανόνι».
Οκτώ χρόνια κρίσης δεν έφθασαν όπως όλα δείχνουν να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ λένε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό.
Πρώην υπουργός σε πηγαδάκι είπε πρόσφατα ότι στα ράφια των κομμάτων δεν υπάρχει εμπόρευμα και όλα θυμίζουν Μαρινόπουλο πριν βαρέσει κανόνι.
Τα κόμματα που «φλερτάρουν» με την εξουσία διεκδικώντας τις καρέκλες των άλλων διαμορφώνουν ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου με αναφορές που έχουν ως πυλώνα τι κάνατε και όχι τι πρέπει να γίνει.
Σε μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία δέκα χρόνια είναι δυνατόν η κυβέρνηση και τα κόμματα εξουσίας να είναι ικανοποιημένα με τους ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 1%.
Πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης «παγίδας» τα επίπεδα του 1% και 1,4% και τόνισε ότι απαιτούνται άμεσα ξένες επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φτιάχνει αφήγημα εξόδου της χώρας από το Μνημόνια το οποίο όμως βρίσκει απήχηση στην πελατειακή βάση που προσδοκά να δημιουργηθεί περιβάλλον προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα, αυξήσεις σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.
Το πολιτικό σύστημα για περισσότερες από δύο δεκαετίες είχε φτιάξει την προνομιακή τάξη των δημοσίων υπαλλήλων και σε ΔΕΚΟ που κατάφεραν το ακατόρθωτο.
Να λαμβάνουν μισθούς υψηλότερους ως συνταξιούχοι σε σχέση με τους εν ενεργεία υπαλλήλους.
Σήμερα η κυβέρνηση δεν θέλει να απομακρυνθεί από τη στρατηγική προστασίας της πελατειακής βάσης καθώς βγάζει κυβερνήσεις.  
Αλλά και η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει να απομακρυνθεί από την εκλογική βάση των 3,5 εκατομμυρίων  που αμείβεται το ελληνικό Δημόσιο.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαμορφώνει ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο να σημειωθεί θα περάσει από το μικροσκόπιο των Θεσμών και προβλέπει τη μείωση των φόρων στα επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ την επόμενη  πενταετία.
Εύλογα λοιπόν μπορεί να πει κάποιος ότι ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει τα σπασμένα καθώς σήμερα μία επιχείρηση από τα 100 ευρώ των εσόδων τα 85 αντιστοιχούν σε φόρους.  
Τα κόμματα που διεκδικούν την κυβέρνηση πρέπει να φέρουν στο προσκήνιο καινοτόμες λύσεις που θα αλλάξουν τη χώρα και να προσελκύουν επενδύσεις.  
Πρέπει να επισημάνουμε ότ ξεπούλημα κρατικής περιουσίας δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.  
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και άλλων παραμέτρων συμβάλλουν στη διαιώνιση μιας κατάστασης που θα φέρει πιθανόν χειρότερα απ’ αυτά που πέρασε η Ελλάδα.
Τα κόμματα εξουσίας εξαντλούν τον …πατριωτισμό τους κλείνοντας το μάτι στους μισθωτούς και συνταξιούχους  και χρησιμοποιούν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως φορολογικό … αιμοδότη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης