Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με κεφαλαιακό όριο 5% σε Core Tier 1 οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο 6,1% με 8,4%... και ΑΜΚ το 2019

Με κεφαλαιακό όριο 5% σε Core Tier 1 οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο 6,1% με 8,4%... και ΑΜΚ το 2019
Το βασικό σενάριο που είχαμε αναπτύξει ως bankingnews από τον Αύγουστο του 2017 ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί.
Αν και η διαδικασία του stress tests βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες οι πρώτες ενδείξεις αρχίζουν να προβάλλουν διαμορφώνοντας μια πρώτη εικόνα για τα κρίσιμα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν ΕΚΤ και SSM στις 5 ή 19 Μαΐου του 2018.
Η υπόθεση των IFRs 9 των διεθνών λογιστικών προτύπων που αποκάλυψε το bankingnews θεωρητικά αποτελεί απειλή αλλά πρακτικά επειδή εμπλέκονται Ιταλικές, Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες μάλλον θα αντιμετωπιστεί πολιτικά.
Με το IFRs 9 οι τράπεζες θεωρητικά 1,8 δισεκ. προβλέψεις θα έπρεπε να περάσουν από τα αποτελέσματα χρήσης 2017 και όχι να μεταφερθούν στο IFRs 9 που έχει 5ετή περίοδο απόσβεσης.
Με βάση πολύ έγκυρη πηγή και με βάση ορισμένες ενδείξεις φαίνεται να προκύπτουν τα εξής στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες στα επικείμενα stress tests.

1)Παρ΄ ότι δεν έχει αναφερθεί επισήμως η βάση για το core tier 1, η επικεφαλής του SSM η Nouy έχει επισημάνει ότι κάθε τράπεζα θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση φαίνεται ότι άτυπα έχει συμφωνηθεί ότι το σημείο αναφοράς θα είναι το 5% σε core tier 1 σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Τι σημαίνει αυτό;
Πάνω από 5% μια τράπεζα περνάει κάτω από 5% κόβεται και πάει άμεσα για ΑΜΚ.


2)Όλες οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο περνάνε το stress tests αν και οι 2 από τις 4 τράπεζες βρίσκονται στην ζώνη μεταξύ 6,1% και 7,4% και η καλύτερη τράπεζα στο 8,4% πάντα στο adverse scenario.
Η Πειραιώς βρίσκεται στο 6,1% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα με τάση για υψηλότερα έως 6,4%.  
Η Eurobank στο 7,2% με 7,4% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα
Η Εθνική κοντά στο 8% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική έχει θέσει ως στόχο έως τον Ιούλιο του 2018 να έχει πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική καθώς πέραν της Fosun έχει εμφανιστεί και άλλος ενδιαφερόμενος.  
Η Alpha bank στο 8,4% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
(Προειδοποίηση - Τα ποσοστά δίδονται κατά προσέγγιση και με πιθανότητα αποκλίσεων....καθώς ακόμη η διαδικασία του stress tests δεν έχει ολοκληρωθεί)

3)Με βάση αυτή την παραδοχή οι ελληνικές τράπεζες περνάνε τα stress tests αλλά δεν καθαρίζουν με την ΕΚΤ και SSM.
Θα κυριαρχήσει μια παραλλαγή του σεναρίου της Unicredit της μεγάλης ιταλικής τράπεζας η οποία πέρασε το stress tests στις 29 Ιουλίου του 2016 αλλά 7 μήνες αργότερα αρχές 2017 υλοποίησε και μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και πούλησε μαζικά 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 13% της ονομαστικής αξίας (καθαρή ονομαστική αξία 11%).

4)Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες με την Πειραιώς να αντλεί από ιδιώτες επενδυτές 1,5 έως 2 δισεκ. την Eurobank περίπου 1 δισεκ. την Εθνική οριακά κάτω από 1 δισεκ. και την Alpha bank 500 εκατ ή υπάρχει πιθανότητα και να μην χρειαστεί αύξηση.
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει σενάριο cocos δηλαδή ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές αλλά μόνο αύξηση κεφαλαίου σε μετρητά.  

5)Εξετάζεται μια φόρμουλα ώστε το ελληνικό δημόσιο να δημιουργήσει ένα μηχανισμό εγγυήσεων για τις αυξήσεις κεφαλαίου που να μην αποτελεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια αλλά «Επιτρεπόμενη Κρατική Εγγύηση».
Το πιθανότερο σενάριο είναι στο capital buffer που θα δημιουργηθεί να προβλεφθεί ένα ποσό για τις ελληνικές τράπεζες το οποίο δεν θα τις ανακεφαλαιοποιήσει αλλά θα λειτουργήσει ως μηχανισμός εγγυήσεων χωρίς να θεωρηθεί κρατική χρηματοδότηση.

Συμπέρασμα

Το βασικό σενάριο που είχαμε αναπτύξει ως bankingnews από τον Αύγουστο του 2017 ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί.
Αν και τα stress tests έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, η ουσία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 4 με 4,5 δισεκ. νέα κεφάλαια ώστε να βελτιώσουν την υποβαθμισμένη ποιότητα των υφισταμένων κεφαλαίων τους.

Υποσημείωση

Μόνο μία πηγή σταθερά επί 6 μήνες υποστηρίζει ότι έχει υποτιμηθεί ο κίνδυνος του stress tests και ότι δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα εμπροσθοβαρών αυξήσεων κεφαλαίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης