Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στους ορκωτούς ελεγκτές των ελληνικών τραπεζών οι επιστολές της EBA- SSM για τα IFRs 9

Στους ορκωτούς ελεγκτές των ελληνικών τραπεζών οι επιστολές της EBA- SSM για τα IFRs 9
Στις επιστολές η EBA ζητάει από τους ορκωτούς ελεγκτές και τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία ώστε να εξακριβωθεί η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι τράπεζες.
Στις εταιρίες ορκωτών ελεγκτών των ελληνικών τραπεζών έχουν σταλεί οι επιστολές της EBA της Ανεξάρτητης Τραπεζικής Αρχής και του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών για το ζήτημα των IFRs 9.
Με βάση την EBA οι τράπεζες σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο φαίνεται να έχουν ακολουθήσει στρατηγικές προβλέψεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των προβλέψεων.
Μάλιστα στις επιστολές η EBA ζητάει από τους ορκωτούς ελεγκτές και τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία ώστε να εξακριβωθεί η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι τράπεζες.

Τι είχε αναφέρει το bankingnews στις 25 Μαρτίου 2017….

Ξαφνικό θέμα με τα IFRs 9 έχει ανακύψει σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες καθώς ο SSM θα ξεκινήσει ελέγχους στις τράπεζες για να διαπιστώσει εάν τα ποσά που ανακοίνωσαν οι τράπεζες αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Με το IFRs 9 τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα οι ευρωπαϊκές τράπεζες διενήργησαν νέες προβλέψεις αποτιμώντας εκ νέου τον πιστωτικό κίνδυνο.
Όμως στα IFRs 9 έχει οριστεί ως παραδοχή ότι μόνο τα δάνεια της κατηγορίας του σταδίου 2 θα ενταχθούν και όχι του σταδίου 3.
Για να γίνει αντιληπτό το στάδιο 1 είναι τα ενήμερα δάνεια
Το στάδιο 2 είναι ενήμερα δάνεια που εμφανίζουν τάσεις επικινδυνότητας
Το στάδιο 3 είναι τα δάνεια σε καθυστέρηση και NPEs δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Τι έχει συμβεί.
Οι τράπεζες στο IFRs 9 έπρεπε να εμφανίσουν ότι προβλήματα υπήρχαν στο στάδιο 2 ενώ το στάδιο 3 υποχρεωτικά έπρεπε να το περάσουν από τα αποτελέσματα π.χ. της χρήσης 2017.
Στην Ιταλία όμως παρατηρήθηκε το φαινόμενο σχεδόν το 80% του IFRs 9 να είναι το στάδιο 3 κοινώς οι ιταλικές τράπεζες για να βελτιώσουν με αλχημείες τα αποτελέσματα χρήσης 2017 ουσιαστικά μετάφεραν τις προβλέψεις αντί στα αποτελέσματα 2017 στο….. IFRs 9.
Ο λόγος προφανής γιατί το IFRs 9 έχει 5ετή δυνατότητα απόσβεσης.
Με αφορμή την Ιταλία ο SSM ξεκινάει ελέγχους στις τράπεζες ώστε να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν αξιόπιστα και εάν έπρεπε αντί να περάσουν οι προβλέψεις στο IFRs 9 να περάσουν στα αποτελέσματα.
Οι έλεγχοι δεν θα αφορούν μόνο τις ιταλικές τράπεζες αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες τράπεζες, δημιουργώντας υποψίες ότι μπορεί να αφορά και τις ελληνικές τράπεζες.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα έχει ανακοινώσει IFRs 9 περίπου 1 δισεκ. ευρώ.
Εάν αυτό το 1 δισεκ. προέρχεται από το στάδιο 2 όλα καλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Εάν όμως προέρχεται από το στάδιο 3 σχεδόν στο 80% όπως συμβαίνει στις ιταλικές τράπεζες θεωρητικά θα μπορούσε ο SSM να ζητήσει από το 1 δισεκ. μόνο τα 200 εκατ να περάσουν στο IFRs 9 και τα 800 εκατ από τα αποτελέσματα χρήσης 2017 που αυτό σημαίνει….μεγάλες ζημίες.
Να σημειωθεί ότι στις ελληνικές τράπεζες το IFRs 9 ανήλθε στα 5,25 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό ζήτημα είναι πως ενώ οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε άλλες τράπεζες δημιουργώντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων χρήσης 2017.
Όμως λόγω της εμπλοκής της Ιταλίας – από την άλλη πλευρά – και της παρέμβασης που έχει στην ΕΕ ίσως τελικώς να επιτραπεί αυτή η υπέρ-ελαστική προσέγγιση των IFRs 9.

Ποια είναι η εικόνα των ιταλικών τραπεζών

Οι ιταλικές – και όχι μόνο - τράπεζες που σχεδιάζουν να μειώσουν γρήγορα τους δείκτες προβλημάτων τους δανείων γρήγορα μέσω πωλήσεων θα χρειάζονται γενικά υψηλά επίπεδα κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις ή θα πρέπει να ισχυρά κεφάλαια με στόχο να απορροφήσουν ζημίες και νέες  προβλέψεις.
Οι ιταλικές τράπεζες εκτός από την Credito Emiliano S.p.A. έχουν δηλώσει ότι θα επιλέξουν αυτή τη σταδιακή προσέγγιση του IFRs 9.
Οι τράπεζες που μείωσαν ταχύτατα τα προβληματικά τους δάνεια είναι η UniCredit, της οποίας ο λόγος προβληματικών ανοιγμάτων ως προς τα δάνεια μειώθηκε στο 10,2% στο τέλος του 2017 από 16,3% στο τέλος του 2014.
Η Banca Monte dei Paschi di Siena στο τέλος του 2017 είχε NPEs 19% σε σύγκριση με 34% στο τέλος του 2016.
H Carige θα έχει NPEs 15,7% το 2017, σε σύγκριση με 32% τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η Intesa Sanpaolo S.p.A., η Unione di Banche Italiane S.p.A. και η Banco BPM S.p.A. από την πλευρά τους επιταχύνουν τις πωλήσεις προβληματικών δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης