Διεθνή

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το ράλι στη Wall - Άνοδος 1,56% για DAX

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το ράλι στη Wall - Άνοδος 1,56% για DAX
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το χθεσινό ράλι στη Wall
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα (27/3/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το χθεσινό ράλι στη Wall Street, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για πιθανό ξέσπασμα εμπορικού πολέμου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,21% υψηλότερα, στις 367,57 μονάδες, με κάθε κλάδο να βρίσκεται σε θετικό έδαφος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,56% στις 11.970,83 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,54% στις 6.994,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,98% υψηλότερα στις 5.115,74 μονάδες.


Οι ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου άρχισαν να υποχωρούν, καθώς δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται τις μεταξύ τους συμφωνίες, ώστε να αποφευχθεί μία σημαντική ρήξη στις εμπορικές τους σχέσεις.
Οι επενδυτές παρακολουθούν, ωστόσο, με επιφυλακτικότητα τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την απόφαση αρκετών χωρών της Ευρώπης να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κόντρα για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα Sergei Skripal στη Βρετανία εξελίσσεται σε διπλωματικό πόλεμο, καθώς ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε. προχώρησαν σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί με αντίποινα.
Η μετοχή της GlaxoSmithKline κατέγραψε τα ισχυρότερα κέρδη, κλείνοντας στο +4,8%, στον απόηχο της είδησης ότι εξαγοράζει το μερίδιό της στη σύμπραξή της με τη Novartis, έναντι 13 δισ. δολ. σε μετρητά.
Η Novartis ανακοίνωσε πως η πώληση θα επιτρέψει να εστιάσει στη βασική της δραστηριότητα, με τη μετοχή της ελβετικής εταιρείας να ενισχύεται κατά 2,1%.
Η μετοχή της Casino Guichard ενισχύθηκε περισσότερο από 4%, καθώς η γαλλική εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων ενώνει τις δυνάμεις της με την Amazon για να πουλά τα είδη παντοπωλείου της στους πελάτες της Amazon Prime Now.
Στον αντίποδα, η μετοχή της H&M υποχώρησε κατά 5,04%, καθώς η σουηδική εταιρεία ενδυμάτων ανακοίνωσε χαμηλότερα καθαρά κέρδη για το α’ τρίμηνο.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν, εν τω μεταξύ, δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής και το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ο Erkki Liikanen, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος της ευρωτράπεζας, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ παραμένει ανοιχτό, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν ένα δυνητικό πρόβλημα για την οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει αποφασίσει σχετικά με το μέλλον της νομισματικής της πολιτικής, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αγορών θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά.
«Αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι, η ΕΚΤ θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά τις αγορές assets», μετά από αυτό, επεσήμανε, ωστόσο, ο Nowotny.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης