Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μήπως είναι νωρίς για να μιλάμε για εμπορικό πόλεμο;

Μήπως είναι νωρίς για να μιλάμε για εμπορικό πόλεμο;
Οι πρόσφατες εξελίξεις θα μπορούσαν να αποτελούν το προοίμιο συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και όχι η αρχή ενός εμπορικού πολέμου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι… αρνητικοί για τις αγορές, δεδομένου ότι μπορούν να πλήξουν τις οικονομίες όλων των χωρών που εμπλέκονται, με κανέναν νικητή.
Όταν το 2002 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, George W. Bush, αύξησε τους δασμούς στον χάλυβα, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 30,4 εκατ. δολ., ενώ χάθηκαν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Peterson Institute for International Economics, οι δασμοί του Bush κόστισαν περίπου 400.000 δολ. για κάθε θέση εργασίας που διασώθηκε στη βιομηχανία χάλυβα.
Οι φόβοι για μια βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως έχουν ασκήσει τον τελευταίο μήνα έντονες πιέσεις στις διεθνείς αγορές, πλήττοντας ως επί το πλείστον κλάδους που θα μπορούσαν θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο δασμών και κυρώσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, πυροδότησε sell off στις αγορές παγκοσμίως προαναγγέλλοντας δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, εξαιρώντας μόνο τον Καναδά και το Μεξικό.
Η κίνησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως, με την ΕΕ και άλλες χώρες να απειλούν με αντίμετρα, επιδεινώνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα… εμπορικού πολέμου.
Ο Trump προχώρησε ακόμη παραπέρα, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, ύψους έως 60 δισ. δολ., ως «απάντηση» στη φερόμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν κινεζικές επιχειρήσεις.
Η Κίνα απάντησε, προειδοποιώντας ότι σκοπεύει να επιβάλει κι εκείνη δασμούς ύψους 3 δισ. δολ. σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη άσκησε πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές, με τον Dow Jones να κλείνει την Παρασκευή (23/3) στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017, ενώ διολίσθησε σε έδαφος διόρθωσης, υποχωρώντας κατά 11,6% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Ωστόσο, ελάχιστες μέρες μετά και τα πράγματα δείχνουν ήδη καλύτερα…
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η ΕΕ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία θα εξαιρεθούν από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Χθες, οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν ισχυρό ράλι, καθώς Κίνα και ΗΠΑ αναζητούν λύση προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα προτίθεται να προχωρήσει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του εμπορίου, προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.
Μήπως λοιπόν, οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο ήταν υπερβολικοί και πρόωροι;
Η αλήθεια είναι ότι το πρόσφατο ξέσπασμα θα μπορούσε να αποτελεί απλώς το προοίμιο συνομιλιών μεταξύ του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης του Xi Jinping και όχι η αρχή ενός εμπορικού πολέμου.
Τουλάχιστον όχι ακόμα.
Ακόμη και στα 60 δισ. δολ., οι δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών θα έχουν αμελητέα επίπτωση στην κινεζική οικονομία και, όπως ήδη διαφαίνεται, δεν αναμένεται να επηρεάσουν την κινεζική εμπορική πολιτική.
Η κρυφή ατζέντα στα μέτρα αυτά είναι πιο πιθανό να είναι η παύση της πρόσβασης της Κίνας σε αγαθά και υπηρεσίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των φιλόδοξων στόχων της βιομηχανικής της πολιτικής κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια, που εξαρτάται ακόμη πολύ από ξένες εταιρείες τεχνολογίας.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε μια υπόθεση ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εναντίον κινεζικών πρακτικών αδειοδότησης τεχνολογίας και περιορισμών στις επενδύσεις στην Κίνα.
Αυτό υποδηλώνει πιο περίπλοκους και ίσως πιο σημαντικούς στόχους του Λευκού Οίκου από το ίδιο το εμπόριο.
Εν τω μεταξύ, η ανταπόκριση της Κίνας στην εμπορική κρίση ήταν μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο λεκτική και αρκετά ήπια όσον αφορά τα αντίποινα.
Επειδή οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα δεν καθιστούν εύκολη μια απάντηση μεγάλου αντίκτυπου, η Κίνα θα ακολουθήσει πιθανώς διαφορετική πορεία δράσης. Ιστορικά, έχει διοργανώσει εκστρατείες και μποϊκοτάζ εναντίον ξένων εταιρειών.
Έτσι, θα μπορούσε να στοχεύσει τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα, αλλά αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κινεζικές θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, ο Xi Jinping δεν δείχνει να θέλει να ρίξει τη χώρα στην πιθανή αστάθεια που θα έφερνε ένας εμπορικός πόλεμος.
Αν η Κίνα ήταν αποφασισμένη να αρνηθεί να συμβιβαστεί, οι κίνδυνοι θα ήταν περισσότερο ορατοί και οι επενδυτές θα είχαν σίγουρα λόγους να ανησυχούν.
Ωστόσο, προς το παρόν, η συζήτηση δείχνει να είναι το πιο πιθανό επόμενο βήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης