Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προσεχείς ΑΜΚ 4-4,5 δισ. των τραπεζών καλή ευκαιρία για ριζικές μετοχικές αλλαγές – Φεύγουν hedge funds, dilution για ΤΧΣ

Οι προσεχείς ΑΜΚ 4-4,5 δισ. των τραπεζών καλή ευκαιρία για ριζικές μετοχικές αλλαγές – Φεύγουν hedge funds, dilution για ΤΧΣ
Οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι μια άριστη ευκαιρία οι τράπεζες να βρουν μακροπρόθεσμους στρατηγικούς επενδυτές να τοποθετηθούν στο ελληνικό banking.
H πρώτη μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σηματοδότησε την κρατικοποίηση του κλάδου και ήταν απόρροια της καταστροφής του PSI+ λόγω haircut ομολόγων.
Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ευκαιρία να εμφανιστούν τα πρώτα επιθετικά hedge funds να αποκτήσουν ρόλο στα διοικητικά συμβούλια.
Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του 2015 των 13,8 δισεκ. υποχρέωσε τους βασικούς μετόχους να επενδύσουν νέα κεφάλαια π.χ. Fairfax, Paulson, να επανεμφανιστούν εκ νέου παρά τις ζημίες π.χ. Capital ή να αποχωρήσουν Wilbur Ross.
Η τέταρτη φάση των νέων αυξήσεων κεφαλαίου που έρχονται το αργότερο το 2019 θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία να συμβούν τα εξής
1)Να μειώσει ακόμη περισσότερο το ΤΧΣ τα ποσοστά του στις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40% της Εθνικής το 25% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 2,3% της Eurobank.
2)Θα αποτελέσει η 4η φάση κεφαλαιακών ενισχύσεων καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν την στάση τους οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών.
Το Fairfax έχοντας επενδύσει 926 εκατ για να κατέχει το 17,9% της Eurobank εξαναγκαστικά θα συμμετάσχει άπαξ και η νέα αύξηση θα είναι της κλίμακας του 1 δισεκ.
Ο Paulson που έχει επενδύσει συνολικά στο ελληνικό banking σε Πειραιώς και Alpha bank λίγο κάτω από 1 δισεκ. σε περίπτωση που η αύξηση της Πειραιώς είναι 2 δισεκ. είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμμετάσχει.
Ήδη από 38 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια έχει απομείνει με 9,8 δισεκ. εκ των οποίων τα 7,78 δισεκ. είναι άμεσα δικά του κεφάλαια.
Στον νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου θα δούμε να αποχωρούν τα hedge funds που δεν πέτυχαν τους οικονομικούς τους στόχους και να εμφανίζονται στρατηγικοί επενδυτές ποντάροντας στην ανάκαμψη των τραπεζών.
Στο παρελθόν είχαν προσεγγίσει την Πειραιώς για να αποκτήσουν το 10% της τράπεζας ο κινεζικός όμιλος Fosun που ενδιαφέρεται τώρα να πάρει την Εθνική Ασφαλιστική.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η 4η φάση αυξήσεων κεφαλαίου θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία ώστε οι τράπεζες να αλλάξουν ριζικά μετοχικές συνθέσεις.
Π.χ. το ΤΧΣ στην νέα αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα βρεθεί με ποσοστά από 25% κάτω από 7%.
Οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι μια άριστη ευκαιρία οι τράπεζες να βρουν μακροπρόθεσμους στρατηγικούς επενδυτές να τοποθετηθούν στο ελληνικό banking.
Όμως οι έλληνες τραπεζίτες θα πρέπει να πείσουν τους στρατηγικούς επενδυτές ότι όντως η 4η φάση αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι και η τελευταία.
Το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο όχι για τις αυξήσεις που θα υλοποιήσουν αλλά για τους επενδυτές και ειδικά στρατηγικούς επενδυτές που θα αποφασίσουν να επενδύσουν στο ελληνικό banking.

Σε ποιες τιμές;

Εάν οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι είναι μονόδρομος οι αυξήσεις κεφαλαίου σενάριο που σταθερά υποστηρίζει το bankingnews τότε οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα έρθουν θα καθηλώσουν τις αποτιμήσεις.
Εάν δεχθούμε ότι οι τράπεζες πάνε σε ΑΜΚ η Πειραιώς 1,8 με 2 δισεκ. η Eurobank 1 δισεκ. η Εθνική περί το 1 δισεκ. και η Alpha bank 500 εκατ με 800 εκατ θα συμβούν τα εξής.
Αρχικά θα περάσουν τα stress tests και η αγορά θα αντιδράσει με ένα mini rally.
Στην πορεία και μικρό χρονικό διάστημα μετά τις ανακοινώσεις των stress tests θα διαπιστωθεί ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι μονόδρομος.
Με βάση αυτή την λογική ας υποθέσουμε ότι οι τράπεζες αρχικά ανακάμψουν 20% με 30% και στην συνέχεια συνειδητοποιούν οι επενδυτές ότι οι αυξήσεις είναι μονόδρομος τότε η Εθνική θα πρέπει να κάνει οπωσδήποτε reverse split και όλες οι τράπεζες ΑΜΚ κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης