Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall, υπό πίεση ο τεχνολογικός κλάδος - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στο -0,25% ο DAX

Νευρικότητα στη Wall, υπό πίεση ο τεχνολογικός κλάδος - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στο -0,25% ο DAX
Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street
(upd) Νευρικότητα παρατηρείται και σήμερα (28/3/2018) στη Wall Street, με τους δείκτες να σημειώνουν εναλλαγές προσήμων μία ημέρα αφότου βρέθηκαν εκ νέου στο «κόκκινο», καθώς ο τεχνολογικός κλάδος παραμένει υπό πίεση.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,2% στις 23.908, μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε οριακή πτώση στις 2.611 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,5% χαμηλότερα, στις 6.974 μονάδες.
Οι τεχνολογικές μετοχές αποτελούν έναν από τους κλάδους με τις χειρότερες επιδόσεις για τον Μάρτιο, έχοντας υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά 6,1%.
Εάν ο κλάδος ολοκληρώσει τον μήνα στα τρέχοντα επίπεδα, θα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2012.
Ωστόσο, σήμερα παρατηρείται μια προσπάθεια ανάκαμψης, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί οριακά (-0,7%), και τη μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, να καταγράφει κέρδη (+0,6%).
Η μετοχή του Facebook ενισχύεται (+0,8%), προσπαθώντας να ανακάμψει από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς βρίσκει στήριξη στις αλλαγές ιδιωτικού απορρήτου που ανακοίνωσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στον απόηχο του τεράστιου σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων, που είχε σαν αποτέλεσμα να «χαθούν» πάνω από 100 δισ. δολ. από την κεφαλαιοποίησή του.
Εν όψει της έναρξης ισχύος ενός νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δεδομένων τον Μάιο, το κοινωνικό δίκτυο θα προσθέσει ένα νέο μενού «Συντομεύσεις προστασίας απορρήτου» το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ό,τι έχουν μοιραστεί και να το διαγράφουν, καθώς επίσης και χαρακτηριστικά που θα τους επιτρέπουν να κατεβάζουν τα δεδομένα τους και να τα μετακινούν σε άλλη υπηρεσία.
Ωστόσο, σημαντική πτώση 4,5% καταγράφει η μετοχή της Netflix, ενώ «έσπασε» τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων (283,9 δολάρια), κάτι που ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως αρχή μίας «bear» αγοράς.
Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Amazon, υποχωρώντας κατά 4,6%, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, είναι έτοιμος να αναλάβει μέτρα κατά της (ευνοϊκής) φορολογικής μεταχείρισης που απολαμβάνει η Amazon.
Ο τεχνολογικός κλάδος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις την Τρίτη, καταγράφοντας απώλειες 3,5%, μία ημέρα αφότου η μετοχή του Facebook «βούλιαξε» κατά 5%, πιέζοντας τον S&P 500 στο -1,7% και τον Nasdaq σχεδόν στο -3%.
Η μετοχή του Facebook υποχωρεί σχεδόν κατά 20% από τις 16 Μαρτίου, όταν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναγνώρισε ότι υπήρξε διαρροής δεδομένων, μετά την είδηση ότι τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας Cambridge Analytica.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Bank of America προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση για την τιμή-στόχο 12μήνου της μετοχής του Facebook, κάνοντας, πλέον λόγο για 210 δολ., έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης για 230 δολάρια.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που η BofA μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Facebook, καθώς την περασμένη Πέμπτη, είχε μεταβάλει την πρόβλεψή της από τα 265 στα 230 δολ.
Η επενδυτική τράπεζα επικαλείται τους κινδύνους που απορρέουν για την εταιρεία από την έρευνα των αμερικανικών αρχών εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού, μετά το σκάνδαλο-μαμούθ με την Cambridge Analytica.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,2% στα 9,76 δολ.
Εν τω μεταξύ, οι δείκτες δεν αντέδρασαν στα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που έδειξαν μια ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ για το δ’ τρίμηνο του 2017 αναθεωρήθηκε στο 2,9%, από 2,5% προηγουμένως, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών σε διάστημα τριών ετών και την αύξηση των επενδύσεων.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η δεύτερη εκτίμηση της κυβέρνησης για το ΑΕΠ θα έδειχνε έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,8%.
Σημειώνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ είχε αναπτυχθεί κατά 3,2% στο γ’ τρίμηνο του 2017 και κατά 3,1% στο δεύτερο.
Τα τελευταία στοιχεία ήταν ανοδικά αναθεωρημένα όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,0% έναντι της προηγούμενης μέτρησης για άνοδο 3,8%.
Επιπλέον, οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 6,8%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για αύξηση μόλις 2,5%.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων των αμερικανικών επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 0,1% στο δ’ τρίμηνο, αλλά αυξήθηκαν κατά 4,4% στο σύνολο του 2017.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν νωρίτερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται πιέσεις, στον απόηχο της υπόθεσης διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,46% υψηλότερα, στις 369,26 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν σε θετικό έδαφος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,25% στις 11.940,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,64% στις 7.044,74 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,29% υψηλότερα στις 5.130,44 μονάδες.


Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν σχεδόν κατά 2%, καθώς παραμένουν υπό την «σκιά» του τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας Cambridge Analytica.
Η μετοχή της Austria Microsystems διολίσθησε περισσότερο από 9%, ενώ στη Wall Street σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Amazon.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Shire σημείωσε «άλμα» 14%, παρά το γεγονός ότι δικαστήριο του Τόκυο απέρριψε αξίωση του φαρμακευτικού κολοσσού εναντίον φαρμάκου της ανταγωνιστικής εταιρείας Roche.
απόφαση θεωρείται ότι βοηθά στην εκκαθάριση οποιασδήποτε νομικής αβεβαιότητας σχετικά με το μελλοντικό φάρμακο. Οι μετοχές της Shire έφτασαν το 14% στα νέα.
Εν τω μεταξύ, ώθηση έλαβε η Unilever, σημειώνοντας άνοδο 4,7%, καθώς η UBS αναβάθμισε τη μετοχή της ολλανδικής εταιρείας καταναλωτικών αγαθών σε «buy» από «neutral».

Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (28/3) οι αγορές στην Ασία, μετά τη νέα πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς οι μετοχές στον κλάδο της τεχνολογίας συνέχισαν να υποχωρούν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 1,34% στις 21.031,31 μονάδες, παρά την πτώση που κατέγραψε το γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στους φόρους πωλήσεων το ερχόμενο έτος.
Παράλληλα, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,73% κλείνοντας στις 5.789,50 μονάδες, μετά τη νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου, την ίδια στιγμή που ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 1,34% στις 2.419,29 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 1,40% στις 3.122,22 μονάδες, καθώς το Πεκίνο ετοιμάζει μία λίστα αντίμετρων στους δασμούς που ανακοίνωσαν πριν από μερικές ημέρες οι ΗΠΑ.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 2,50% στις 30.022,53 μονάδες, με τη μετοχή της Tencent Holdings να καταγράφει απώλειες άνω του -4%, ενώ πτώση κατέγραψε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -1,10% και στις 10.865,66 μονάδες.

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών, δεχόμενες πιέσεις από την απροσδόκητη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά 0,5% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 69,1 δολ. ανά βαρέλι, υποχωρώντας από τη ζώνη των 70 δολ. ανά βαρέλι, στα οποία σκαρφάλωσε τις προηγούμενες ημέρες.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,7% στα 64,8 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες βρισκόταν πάνω από το όριο των 65 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου 2018, στα 430,6 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Μάλιστα, τα στοιχεία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν η άνοδος των αποθεμάτων να διαμορφωθεί στα 400 χιλ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης