Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε «BB», από «ΒΒ-», η αξιολόγηση του ΟΤΕ - Θετικό το outlook

S&P: Αναβαθμίζεται σε «BB», από «ΒΒ-», η αξιολόγηση του ΟΤΕ - Θετικό το outlook
H Standard & Poor’s αναβαθμίζει σε «ΒΒ» την αξιολόγηση του ΟΤΕ, ορίζοντας σε σταθερό το outlook 
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας -από «ΒΒ-» σε «ΒΒ»- για τον ΟΤΕ προχώρησε σήμερα (28 Μαρτίου 2018) η Standard & Poor’s, ορίζοντας μάλιστα σε θετικές τις προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «Β».
Ο αμερικανικός οίκος αποτιμά θετικά την πρόθεση της Deutsche Telekom (DT) να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 5% επί του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) για περίπου 280 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο της ιδιοκτησίας στο 45%.
Όπως αναφέρει, η κίνηση του γερμανικού κολοσσού αποτελεί ένδειξη ότι ο ΟΤΕ μπορεί να λάβει υποστήριξη σε περίπτωση δύσκολων οικονομικών συγκυριών, ενώ αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της DT ως πανευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού φορέα.
Παράλληλα, η αποπληρωμή ομολόγων ύψους 590 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά και η συνεχιζόμενη σταθερή λειτουργική απόδοση στην Ελλάδα, ενισχύουν την ικανότητα της εταιρείας να αντέξει το οικονομικό στρες.
Ο οίκος υπενθυμίζει πως ο ΟΤΕ παρουσίασε ικανοποιητικά αποτελέσματα το 2017, με προσθήκη 124.000 συνδρομητών στον ελληνικό ευρυζωνικό τομέα, στα 1,76 εκατομμύρια.
H αναλογία προσαρμοσμένου χρέους προς EBITDA, διαμορφώθηκε στο 1,4x, στο τέλος του 2017 (το προσαρμοσμένο χρέος μας εξαιρεί τα μετρητά που βρίσκονται στην Ελλάδα και στη Ρουμανία).
«Η εκτίμηση για το επιχειρηματικό προφίλ κινδύνου του ΟΤΕ, παραμένει περιορισμένη, από την άποψη ότι η Ελλάδα φέρει πολύ υψηλό οικονομικό κίνδυνο.
Αυτό αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, τους ελέγχους κεφαλαίου (capital controls) που εξακολουθούν να ισχύουν, περιορίζοντας την ικανότητα των ελληνικών εταιρειών να μεταφέρουν μετρητά».
Ωστόσο, «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από μια πολυετή ύφεση.
Προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% το 2018 και βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες του ΟΤΕ, καθώς η πτωτική τάση των μέσων εσόδων ανά χρήστη (ARPU) στο παρελθόν, είχε αυξημένη συσχέτιση με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Επιπλέον, οι επενδύσεις του δικτύου νέας γενιάς (NGN) για τον ΟΤΕ, οι οποίες θα συνεχιστούν το 2018, πιθανότατα θα στηρίξουν περαιτέρω τις σταθερές επιδόσεις της εταιρείας, ιδιαίτερα στις ελληνικές επιχειρήσεις σταθερής τηλεφωνίας», σχολιάζει ο οίκος.
Κλείνοντας, ο οίκος αναφέρει ότι, με βάση την παραδοχή μας ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) θα παραμείνουν υψηλές το 2018, λόγω των επενδύσεων σε δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας (σε οπτικές ίνες), προσβλέπει ο δείκτης ελεύθερων ταμειακών ροών προς το χρέος να υπερβεί ελαφρώς το 15% το 2018.
«Πιστεύουμε ότι ο OTE είναι απίθανο να χρεοκοπήσει σε ένα σενάριο οικονομικού άγχους για την Ελλάδα.
Θεωρούμε ότι ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΤΕ και η ανθεκτική δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών, θα προστατεύσουν την εταιρεία σε περίπτωση αθέτησης υποχρέωσης από το κράτος.
Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν το θετικό outlook για την Ελλάδα», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης