Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από Κοτζιά για το Σκοπιανό μετά τις κρίσιμες επαφές στη Βιέννη (30/3)

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από Κοτζιά για το Σκοπιανό μετά τις κρίσιμες επαφές στη Βιέννη (30/3)
Σήμερα Πέμπτη 29/3 το βράδυ ο κ.Κοτζιάς θα έχει δείπνο εργασίας με τον Σκοπιανό ομόλογο του
(upd2) Στη Βιέννη θα βρεθεί τις επόμενες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς ή με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βάλει τέλος και στις αιτιάσεις περί μυστικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ.Κοτζιάς θα μεταβεί στη Βιέννη, συνοδευόμενος από ομάδα εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της αυριανής τριμερούς συνάντησης με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz και με τον Σκοπιανό ομόλογο του, N. Dimitrov.
Μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει σήμερα το βράδυ δείπνο εργασίας με τον Σκοπιανό ομόλογο του προκειμένου να καταγράψουν που συγκλίνουν και που εξακολουθούν να διαφωνούν οι δύο πλευρές.
Πριν τη μετάβαση του στη Βιέννη ο κ. Κοτζιάς επισκέφτηκε τα Τίρανα όπου είχε συνάντηση με τον Αλβανό ΥΠΕΞ D. Bushati.
Οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την συνάντησή τους στην Κορυτσά τον Ιανουάριο, με την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί από τις δύο πλευρές.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Bushati συμφώνησαν επί των επόμενων βημάτων που πρόκειται να γίνουν τους ερχόμενους μήνες για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας και προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας που καταρτίζεται υπό το φως της υφιστάμενης κοινής βούλησης των μερών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας. 
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τοποθέτησης του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πηγαίνει σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχει μια οποιαδήποτε λύση.
«Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά.
Έχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση.
Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα, γι' αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος.
Θα κάνουμε όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι για εκείνους είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας «και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι όμως αναγκαίες».

Συναντήσεις Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα για το Σκοπιανό

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα επιδιώξει να έχει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται εντός της ημέρας να επικοινωνήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να οριστούν οι επικείμενες συναντήσεις.
Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι η απάντηση του κ. Κουμουτσάκου στην έκκληση του κ.Κοτζιά είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα.
Ως εκ τούτου -προσθέτουν- ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά την επόμενη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει δια αυτής της οδού την αξιωματική αντιπολίτευση.
Από την πλευρά τους, συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά επικοινώνησαν με συνεργάτες της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, αιτούμενοι να γίνει συνάντηση των δύο πολιτικών προκειμένου να ενημερώσει ο υπουργός την κ. Γεννηματά για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό και τα εθνικά θέματα εν γένει.
Κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί το ραντεβού.
Επίσης την επόμενη εβδομάδα ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τον Στ. Θεοδωράκη, καθώς στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Μέρτζου για «Το Μακεδονικό» (σ.σ. είναι και ο τίτλος του βιβλίου), ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι επιθυμεί να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ και γενικώς τα εθνικά θέματα..
Σημειώνεται πως ο κ.Κοτζιάς μεταβαίνει απόψε στη Βιέννη όπου είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή 30/3 μια ακόμα κρίσιμη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz και με τον Σκοπιανό ομόλογο του N. Dimitrov.
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μυστικές διαπραγματεύσεις σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης