Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές μετοχές - Έχει αλλάξει η ψυχολογία των επενδυτών

Σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές μετοχές - Έχει αλλάξει η ψυχολογία των επενδυτών
Oι στρατηγικοί αναλυτές που ήταν υπέρ της «αγοράς στην πτώση» άρχισαν να συστήνουν «πώληση στην ανάκαμψη»
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για εκτόξευση του δείκτη Stoxx Europe 600, ο οποίος αναμενόταν να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό ρεκόρ του 2015, οι επενδυτές κινούνται εντελώς διαφορετικά.
Το Bloomberg, αναφερόμενο στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών τον Φεβρουάριο του 2018, σχολιάζει ότι πάνω από τις ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σύννεφα.
Η πορεία του Φεβρουαρίου -που πυροδοτήθηκε από την απότομη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και τροφοδοτήθηκε από ένα ξαφνικό sell off στον τεχνολογικό τομέα- κατακλύσθηκε από φόβους για ένα παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι στρατηγικοί αναλυτές που ήταν υπέρ της «αγοράς στην πτώση» άρχισαν να συστήνουν «πωλήστε στην ανάκαμψη» καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ και οι απογοητευτικοί οικονομικοί δείκτες επιδεινώνουν το outlook.

Το ευρώ 

Το ευρώ -που έχει ξεπεράσει το 1,24 δολ. εν μέσω ανησυχιών για ένα εμπορικό πόλεμο- έχει ξαναμπεί στα ραντάρ των traders.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs, μια άνοδος κατά 10% στο ενιαίο νόμισμα αφαιρεί 1,5 ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη των κερδών στην περιοχή.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600

Καθώς ο Stoxx Europe 600 πέρασε στο έδαφος της διόρθωσης αυτή την εβδομάδα -υποχωρώντας κατά περισσότερο από 10% από την ανώτερο σημείο στα τέλη Ιανουαρίου- το 12μηνο Ρ/Ε σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο του μετά τον Ιούνιο του 2016, ενώ η μερισματική του απόδοση έχει αυξηθεί στο 3,8%, περίπου 330 μονάδες βάσης πάνω από τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων.

Φθηνές αποτιμήσεις

Το παράδοξο -σύμφωνα με το Bloomberg- που έχει ενοχλήσει τους «ταύρους» των ευρωπαϊκών μετοχών, μεταξύ των οποίων και ο Sylvain Goyon της Natixis, είναι η ανικανότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να συμβαδίσουν με τα περσινά κέρδη της Wall Street παρά τη σημαντική αύξηση των κερδών.
Οι αποτιμήσεις των μετοχών στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι κοντά στο πιο χαμηλό επίπεδο μετά το 2009.
Ο φόβοι για επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων της ευρωζώνης ανησυχούν τους επενδυτές.

Η οικονομία

Τα χρηματιστήρια έχουν αρχίσει να νιώθουν τον πόνο από την επιβράδυνση του οικονομικού momentum της περιοχής, ενώ ένας δείκτης της Citigroup -που μετρά τις οικονομικές εκπλήξεις στην ευρωζώνη- έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος φέτος, ενώ ένας αντίστοιχος δείκτης για τις ΗΠΑ είναι σε θετικό έδαφος.

Αύξηση κερδών

Η καλή αύξηση κερδών πιθανότατα θα συμβάλει στη μείωση πολλών ανησυχιών σχετικά τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αύξηση των επιτοκίων.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι επί του παρόντος δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον Laurent Douillet στρατηγικό αναλυτή του Bloomberg Intelligence, «καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2018-2019 υποχωρούν λόγω της επίδρασης τους ισχυρού ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης