Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οργή Κοντονή: Ακραία ανευθυνότητα από την αντιπολίτευση με αφορμή τη ρύθμιση για αιτήματα από τρίτες χώρες

Οργή Κοντονή: Ακραία ανευθυνότητα από την αντιπολίτευση με αφορμή τη ρύθμιση για αιτήματα από τρίτες χώρες
Κακώς η αντιπολίτευση συνέδεσε τη ρύθμιση με τους 8 Τούρκους, δήλωσε ο Στ. Κοντονής
Για «ακραία ανευθυνότητα» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με αφορμή ρύθμιση για όσους υπάρχουν αιτήματα έκδοσης από τρίτες χώρες,  υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα εξαντλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ δόθηκαν οι εξηγήσεις που έπρεπε και στην Ολομέλεια.
«Υπήρξαν δηλώσεις του κ. Θεοχαρόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οποίος χαρακτήρισε τη ρύθμιση που είναι απολύτως αποσαφηνισμένη ως “ύποπτη”.
Από εκείνη τη στιγμή ο ίδιος μαζί με συγκεκριμένα ΜΜΕ το συνέδεσε με την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Επαναλαμβάνω η διάταξη αυτή αναφέρεται στο άρθρο 55 του σωφρονιστικού κώδικα σχετικά με τακτικές άδειες και προϋποθέσεις που έχει καταδικασθείς κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές» ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής.
Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «όσοι έχουν καταδικασθεί από τα ποινικά δικαστήρια της χώρας, έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής και δικαιούνται πλέον να πάρουν άδεια. Όσοι καταδικασμένοι κρατούνται στις ελληνικές φυλακές και είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεσή τους σχετικά με την έκδοση ή έχει αποφασιστεί η έκδοσή τους δεν μπορούν να πάρουν άδεια».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Λίγες ημέρες πριν τη λήξη του 18μηνου για την προφυλάκιση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και από την Άγκυρα κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης «περνάει» νομοθετική ρύθμιση για όσους υπάρχουν αιτήματα έκδοσης από τρίτες χώρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι εκζητούμενοι από τρίτες χώρες μπορούν να κρατούνται και πέραν του νομίμου ορίου όταν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης τους για ποινικά αδικήματα.
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνον αιτήματα έκδοσης και μόνον για ποινικά αδικήματα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.
Κι αυτό μία μόλις ημέρα αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συσχέτισε εμμέσως το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
«Δεν είναι δίκαιο να ασχολείστε τόσο με τους δύο έλληνες στρατιώτες ενώ δεν ασχολείστε με την έκδοση των Τούρκων πραξικοπηματιών» ήταν η ακριβής του δήλωση.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης των οχτώ Τούρκων και κανονικά θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι.
Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται είναι εφικτό βάσει της νέας ρύθμισης του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα πάντως με νομικούς κύκλους, η εν λόγω διάταξη θα έχει αξία μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία υποβάλλει εκ νέου τέταρτο αίτημα έκδοσης των 8 αξιωματικών (σήμερα είναι διοικητικά κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού), καθώς όλα τα προηγούμενα έχουν απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης