Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωαγορές, στο +1,31% ο DAX - Τριμηνιαία πτώση 4,7% για Stoxx 600

Άνοδος στις ευρωαγορές, στο +1,31% ο DAX - Τριμηνιαία πτώση 4,7% για Stoxx 600
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω κινήσεων ωραιοποίησης κατά την τελευταία ημέρα του τριμήνου
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (29/3/2018) οι ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω κινήσεων ωραιοποίησης κατά την τελευταία ημέρα του τριμήνου για πολλά από τα χρηματιστήρια της περιοχής, με τους επενδυτές να παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στον τεχνολογικό κλάδο.
Ο τεχνολογικός κλάδος έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο του τεραστίου σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook, ωστόσο, σήμερα δείχνει προσπάθεια ανάκαμψης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,44% υψηλότερα, στις 370,87 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.
Παρά την άνοδό του, ο δείκτης κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων δύο ετών, έχοντας υποχωρήσει κατά 4,7% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 1,31% στις 12.096,73 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 5.167,30 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε κατά 0,17% υψηλότερα, στις 7.056,61 μονάδες.


Η ενδυνάμωση της στερλίνας, οι πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές και οι κίνδυνοι στον τομέα του εμπορίου έχουν επηρεάσει σημαντικά τον βρετανικό δείκτη κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τριμηνιαίες του απώλειες να διαμορφώνονται στο 8,2% - οι χειρότερες από το γ' τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τη FactSet.
Οι τριμηνιαίες απώλειες για τον DAX διαμορφώθηκαν στο 6,4%, ενώ ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση.
Μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν τα αυτοκίνητα, με ώθηση κυρίως από τη Renault.
Η μετοχή της Renault ενισχύθηκε κατά 5,8%, έχοντας ανέλθει νωρίτερα σε υψηλά 10 ετών, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να συγχωνευθεί με την ιαπωνική Nissan.
Η εταιρεία αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, σημαντικά κέρδη 1,2% σημείωσε η μετοχή της Deutsche Bank, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας, John Cryan, απέστειλε επιστολή στους υπαλλήλους, εκφράζοντας την πλήρη δέσμευσή του στην τράπεζα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αναμένεται να αντικατασταθεί, πυροδοτώντας ανησυχίες και αβεβαιότητα, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πορεία της τραπεζικής μετοχής στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Από τις αρχές του χρόνου η μετοχή της Deutsche Bank έχει χάσει το 30% της αξίας της - η μεγαλύτερη πτώση μετοχής από κάθε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης προσέφεραν σήμερα και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας.
Ειδικότερα, περαιτέρω πτώση κατέγραψε τον Μάρτιο του 2018 η ανεργία στη Γερμανία, καταδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας στη χώρα διατηρεί τη δυναμική της.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησε στο 5,3% έναντι 5,4% τον Φεβρουάριο του 2018, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα μετά την επανένωση της χώρας το 1990.
Παράλληλα, η πτώση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας της χώρας ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και συγκεκριμένα κατά 19 χιλ. αιτήσεις, έναντι 15 χιλ. αιτήσεων που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Στην Ιταλία, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,36%, στις 22.411,15 μονάδες, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, καθώς στις 4 Απριλίου θα αρχίσει τις επαφές και τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella.
Αν και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών, το πιθανότερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να απαρτίζουν ο M. Salvini από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά μαζί με τον επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio.




www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης