Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η EXIN θα συνεχίσει να διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική - Τι δηλώνει ο CEO Matt Fairfield

Η EXIN θα συνεχίσει να διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική - Τι δηλώνει ο CEO Matt Fairfield
Η EXIN θα παραμείνει στον «αγώνα» για την Εθνική Ασφαλιστική
Την απόφασή του ομίλου EXIN να μην αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Matt Fairfield.
Την ώρα που το επενδυτικό σχήμα ΕΧΙΝ έχει αποδειχθεί ανακόλουθο και αναξιόπιστο ως προς την διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεν έχει καταβάλει ούτε 1 ευρώ για την πλασματική εγγυητική επιστολή...συνεχίζει να αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική ασφαλιστική διαδικασία.
Σε συνέντευξή του στον Αdam McNestrie, δημοσιογράφο του Insurance Insider (UK),  o Fairfield τόνισε ότι η EXIN βρίσκεται «κοντά» στο να δώσει μία απάντηση που θα καλύπτει πλήρως το τίμημα της προσφοράς για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την στιγμή έχει παρέλθει η προθεσμία της 28ης Μαρτίου που δόθηκε τόσο από την Εθνική Τράπεζα, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς η ΕΧΙΝ να έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στα όσα της ζητήθηκαν, με αποτέλεσμα να ξανανοίξει η διαδικασία των προσφορών, γράφει το Insurance Insider.
Σύμφωνα όμως με τον Matt Fairfield «Εξακολουθούμε να κινούμαστε προς το κλείσιμο της συμφωνίας.
Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι δεν έχουμε πλέον την αποκλειστικότητα».
Και συνεχίζει: «Τώρα τρέχω σε αγώνα δρόμου. Είμαι πιο κοντά από ποτέ στο να εξασφαλίσω τα απαραίτητα κεφάλαια και η ΕΧΙΝ συνεχίζει να διατηρεί το προβάδισμα της υψηλότερης προσφοράς».
Τον Ιούνιο η EXIN είχε ανεβάσει το τίμημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 718 εκατ., με δεύτερη την προσφορά της Fosun,η οποία ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Ο Fairfield υποστηρίζει ότι παραμένει 100% δεσμευμένος στην ολοκλήρωση της συναλλαγής και ότι η εταιρία του είχε εστιάσει με ακρίβεια laser στην πραγματοποίηση του deal.
“Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο κεφαλαίων, απλώς χάσαμε την προθεσμία», συνεχίζει.
Ο επικεφαλής της ΕΧΙΝ αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τους χρηματοδότες, λέγοντας πως αν ο όμιλος είχε την δυνατότητα να βρει πιο γρήγορα χρηματοδότηση θα είχε αδιαμφισβήτητα το προβάδισμα ως προς το ύψος της προσφοράς.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από τις αποκαλύψεις από το Insurance Insider ότι οι βρετανικές εταιρίες του ομίλου εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και το διοικητικό συμβούλιο της EXIN Capital Partners να σκέφτεται σοβαρά την εκκαθάριση.
Επιπλέον, η εποπτική αρχή HM Revenue and Customs έθεσε υπό εκκαθάριση την ECP και την βρετανική αδελφή εταιρία EXIN Wholesale.
Ερωτώμενος για τα παραπάνω, ο Matt Fairfield απάντησε: «Προφανώς αυτά που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο μας καθυστέρησαν, αλλά τώρα επιτύχαμε να μαζέψουμε επιπλέον κεφάλαια ώστε να αντοποκριθούμε σε αυτές μας τις υποχρεώσεις.
Έχουμε ξεμπερδέψει εντελώς; Όχι, αλλά το παλεύουμε.
Καμία δίκαιη απαίτηση, δεν θα μείνει απλήρωτη».
Τα προβλήματα της EXIN αναφορικά με την χρηματοδότηση του deal της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεκίνησαν όταν έγινε η προσπάθεια να βρεθούν το ποσό μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία όμως δεν ευοδώθηκε.
Αποτέλεσμα ήταν ο βασικός χρηματοδότης, η Calamos Asset Management να αποτραβηχτεί και η μητρική εταιρία Calamos Family Partners να κάνει αγωγή στην ΕΧΙΝ απαιτώντας 41 εκατ. δολάρια
Τώρα με αντίπαλες τις κινεζικές Fosun και Ronfeng για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και την Calamos να κυνηγάει την ΕΧΙΝ τον Fairfield για τα δανεικά, η αγορά δικαίως αναρωτιέται για την ικανότητα της ΕΧΙΝ να συνεχίσει την προσπάθεια.       
Παρόλα αυτά ο Fairfield εξακολουθεί να είναι εριστικός:
«Όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο, απλώς δεν με ξέρουν, δεν ξέρουν πόσο επίμονος είμαι».
Ο Fairfield αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν, αλλά είπε πως γίνεται και πολλή δουλειά για να διορθωθούν.
Και κατέληξε πως με όλη την προεργασία που έχει κάνει η ΕΧΙΝ για να βρει τα 718 εκατ. που συμφωνήθηκαν με τον πωλητή, ίσως η ΕΤΕ να έχει ένα πολύ καλό κίνητρο να αφήσει να παραμείνει ο ολλανδικός όμιλος στο παιχνίδι.

Και το πραγματικό επόμενο επεισόδιο...

Μετά και την επισημοποίηση του τερματισμού της Σύμβασης Αγοράς και Πώλησης της Εθνική Ασφαλιστική μεταξύ της ΕΧΙΝ και της ΕΤΕ, το πιθανότερο σενάριο για την υλοποίηση της πώλησης της μεγαλύτερης και αρχαιότερης ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας, δείχνει προς την κατεύθυνση της κινεζικής FOSUN, αλλά και της Gongbao, που ήταν οι «επικρατέστεροι» μνηστήρες της πρώτης φάσης, πάντοτε μετά την EXIN.
Στόχος της ΕΤΕ είναι να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην ολοκλήρωση της πώλησης μέσα στις επόμενες 30 με 40 μέρες, χωρίς βεβαίως να προβεί σε επανάληψη της αρχικής και χρονοβόρας διαδικασίας.
Εάν όμως και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους δύο κινεζικούς ομίλους δεν έχουν αίσια κατάληξη (το τίμημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο), η ΕΤΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε IPO για το 51% των μετοχών της ΕΘνικής Ασφαλιστικής.
Να υπενθυμίσουμε ότι η σύμβαση πώλησης τελεί και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (EIOPA), η οποία θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση, η εννεάμηνη παλινδρόμηση της ΕΧΙΝ δεν έδειξε να επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο τόσο την διοίκηση, όσο και το παραγωγικό δυναμικό της Εθνικής Ασφαλιστικής, που παρά το κλίμα αβεβαιότητας (σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η μόνη «οδηγία» και επικοινωνία από πλευράς ΕΧΙΝ ήταν «business as usual»), έκλεισε τη χρονιά και με αυξημένη κερδοφορία, αλλά και με σημαντική αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων.
Τα αποτελέσματα αυτά, που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια μιας, αναμφίβολα, από τις δυσκολότερες περιόδους στην 127χρονη ιστορία της εταιρίας, δείχνουν ότι διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα και πιο αφοσιωμένα δίκτυα πωλήσεων της αγοράς και κυρίως στελέχη τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με σύνεση και ψυχραιμία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης