Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τίμημα έκπληξη για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ περί τα 480 με 520 εκατ ευρώ

Τίμημα έκπληξη για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ περί τα 480 με 520 εκατ ευρώ
Τα 400 εκατ. ευρώ είναι λίγα και δύσκολο τα 700 εκατ. ευρώ
Τα ρέστα τους θα «παίξουν» οι δύο κοινοπραξίες για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ μετά τις βελτιωμένες προσφορές που ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ για την ανάδειξη του αναδόχου.
Προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας κ. Γιώργος Σταθάκης που επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αναμενόμενο τίμημα πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, θεώρησε πολύ χαμηλό το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ ενώ σε μία ρελάνς του δημοσιογράφου για τίμημα 700 εκατ. ευρώ, ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης το θεώρησε αρκετά υψηλό και σχεδόν απίθανό να φθάσουν οι προσφορές σε αυτά τα επίπεδα.
Οι δύο κοινοπραξίες όμως που θέλουν το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ μπορεί να δοκιμάσουν τα όρια τους αφού η εταιρεία διαθέτει ταμείο τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και η συνολική του αξία αποτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 66% εκτιμάται στα 792 εκατ. ευρώ διότι ο νέος αγοραστής θα εισπράξει το ποσό των 300 εκατ ευρώ από την ανάκτηση εσόδων που δικαιούται ο διαχειριστής.
Οι δύο κοινοπραξίες είναι εύλογο ότι θα κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου.
Το τίμημα σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει τη ζώνη των 600 εκατ ευρώ ενώ θα θεωρεί έκπληξή η περιοχή των 700 εκατ. ευρώ.
Πάντως ο υπουργός κ. Γιώργος  Στάθακης δήλωσε ότι οι δύο προσφορές που δόθηκαν ήταν στην περιοχή που είχαν ορίσει οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ θα δεχθεί τις νέες βελτιωμένες προσφορές μετά το ΠΑΣΧΑ από τις δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες
Πρόκειται για τις κοινοπραξίες των Snam, Fluxys, Enagas και των Renagosa, Transgaz (EBRD).
Τέλος να σημειωθεί ότι το τίμημα του ΔΕΣΦΑ θα προσδιορίσει εν μέρει και την αξία του 51% των μετοχών των ΕΛΠΕ που θα διατεθούν προς πώληση ενώ να σημειωθεί ότι το 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανήκει στα ΕΛΠΕ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης